penava perković mustač suđenje đureković

Pred Višim zemaljskim sudom u Münchenu, u procesu protiv Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, svjedočio je bivši pripadnik hrvatske političke emigracije Petar Penava, koji je optužio Josipa Perkovića da je izravno sudjelovao u ubojstvu hrvatskoga političkog emigranta Stjepana Đurekovića, piše HRT.

Prema riječima svjedoka Penave, Krunoslav Prates mu je 1981. naložio da nazove njemačku novinsku agenciju dpa i kaže da je “HRB, odjel Bruno Bušić Paris”, izveo ekplozivni napad na tiskaru Schulze na jezeru Starnberg. “Poslije je otkriveno da je odjel Udbe u Zagrebu pripremio atentat na tiskaru, a atentat su izvršili pripadnici Udbe Branko Traživuk i još jedan Srbin, koji je bio specijalist za isključivanje alarma”, rekao je Penava.

“Poslije je Perković u jednom intervjuu ubojstva emigranata opravdavao tvrdnjom da se radi o teroristima. U istom intervjuu Perković je priznao da su nakon toga ubijeni hrvatski emigranti Mate Kolić u Parizu, Ante Kosić u Münchenu, Stanko Nižić u Zürichu, a Luka Kraljević je teško ozlijeđen. Ti su ljudi ubijeni nakon što im je Udba podijelila eksploziv ukraden u Švicarskoj”, rekao je Penava.

Svjedok je rekao da je i on bio na listi Udbe, ali da je izbjegao atentat. “U automobilu ispred mog stana na mene su čekali Josip Perković i njegov suradnik Rupčić, ali sam ih ja primijetio i sklonio se”, rekao je Penava.

Penava je svjedočio da se nakon izlaska iz zatvora u veljači 1983. susreo s Pratesom i Perkovićem, a tijekom te godine i nekoliko puta sa Stjepanom Đurekovićem, ubijenim iste godine u srpnju.

Pritisci Perkovića i kruga oko njega kako bi ga se spriječilo da svjedoči u procesima, prvo protiv Pratesa, a zatim i protiv Perkovića i Mustača, prema iskazu svjedoka, nastavili su se sve do danas. “Perković je 2011., nakon mog intervjua jednim dnevnim novinama, uz pomoć državnog odvjetnika Mladena Bajića i Perkovićeva suradnika Tomislava Mičića htio učiniti sve kako bi me strpao iza rešetaka te me optužio za podmetanje požara u jednoj vojarni u Kninu, rekao je svjedok. Opet su me pokušali diskreditirati tijekom posjeta Ive Josipovića Berlinu, pokušavši me optužiti da sam ja poslao eksplozivnu napravu u Veleposlanstvo u Berlinu”, rekao je Penava.

“Godine 2013. su me u hrvatskom konzulatu ispitivali u vezi sa slučajem Perković i Prates te mi je naloženo da pred sudom u Zagrebu dam izjavu da je sve što sam rekao protiv Pratesa bila laž njemačke obavještajne službe. To što ste vi radili nije radila ni Udba”, rekao je tada Penava, kako je naveo, hrvatskom konzulu Bagariću te je ovaj slučaj prijavio njemačkoj policiji.

“Do 2014. nisam putovao u Hrvatsku zbog prijetnji”, dodao je Penava.
Svjedočenje Petra Penave nastavlja se poslijepodne.