patrijarh irinej, srpska pravoslavna crkva, srbija, srbiFoto: fah

Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne Crkve Patrijarh srpski Irinej ponovno je pokazao velikosrpsku misiju u svojem govoru na beogradskom sajmu knjiga gdje je sudjelovao u promociji publikacije o stradanju Srba na području BiH u 20. stoljeću.

“Gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima”, kazao je uz ostalo poglavar Srpske pravoslavne Crkve, dodajući i kako smatra “tragičnim ponašanje braće rimokatolika”, za koje je kazao kako su izazvali najveća stradanja Srba, a pritom nisu nikada iskazali kajanje niti uputili ispriku.

Ustvrdio je i kako su “Hrvati jedini u Europi imali dječje logore”.

Licemjerni pop prije mjesec dana u Šibeniku govorio skroz nešto drugo

Zanimljivo, baš je taj Irinej, uz pratnju huškačkog srpskog ministra obrane Vulina, prije nepunih mjesec dana bio na ustoličenju episkopa dalmatinskog Nikodima Kosovića u Šibeniku.

No, u gradu koji je u rujnu 1991. godine na svojoj koži itekako bolno osjetio što znači ideologija o tome da je Srbija tamo gdje žive Srbi, Irinej tada ipak nije tako govorio. Jasno, mislimo na opsadu Šibenika 1991. godine kad su pobunjeni Srbi i JNA danima bombardirali grad.

Čini se da je Irineju ipak prijatnije takve stvari govoriti unutar srpskih granica koje su na karti, a ne unutar granica koje ima u svojoj glavi.

Dapače, tada je Irinej zgroženo govorio da i kod Srba još ima mržnje te da se pripremaju osvete. Hrvati su mu u Šibeniku bili “braća katolici”.

„I u našem narodu mržnja nije prestala, osvete se pripremaju i nagovještavaju. Bože budi sa mnom pa da se one nikada ne realiziraju. Vi živite ovdje kao maleno stado u jednoj nama bliskoj državi s braćom katolicima od kojih očekujemo, prije svega od predstavnika Crkve, da čujemo riječi evanđeoske, riječi mira i ljubavi. Da čujemo riječ da smo prije svega kršćani i kao takvi jedni prema drugima pokažemo ljubav i uvažavanje, to je prvi korak, jer Gospod traži od nas i braće katolika i svih onih koji pripadaju nekoj vjeri da ljubimo jedni druge, jer svi nosimo lik božji u sebi. I u svakom od nas, bez obzira na podrijetlo i boju kože, je prisutan Gospodin”, kazao je patrijarh Irinej početkom listopada u Šibeniku.

Dodao je kako je potrebno živjeti u nadi i moliti se da nestane mržnje među ljudima, posebno među kršćanima, te da je zadatak svih opraštati jedni drugima kao što Bog oprašta ljudima.

A na promoviranje velikosrpskih ideja patrijarha Irineja reagirali su iz Islamske zajednice BiH.

“Posljednji javni istup patrijarha SPC Irineja u kojem je, između ostalog, kazao da je ‘Srbija gdje god žive Srbi’, primljen je sa zabrinutošću i ogorčenjem među muslimanima u BiH i regiji”, stoji u priopćenju dostavljenom medijima iz rijaseta (poglavarstva) IZ BiH u Sarajevu.

“Još jednom se pokazalo da je ideja ‘velike Srbije’ koja je prouzročila stradanja milijuna ljudi na ovim prostorima začeta, odgajana i provedena u dijelu svećenstva i srpskih nacionalističkih elita. Zabrinjava da se ta ideja i danas ponovo oživljava kroz istupe zvaničnika i različite političke i društvene inicijative”, stoji u izjavi koju je povodom Irinejeva istupa objavila Islamska zajednica u BiH.

Podsjetili su kako je u ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća ubijeno stotinu njenih imama, na stotine ih je stradalo u logorima srpske vojske, porušeno je 614 njenih džamija te stoga iskazuje svoju zabrinutost i upozorava europsku, muslimansku i svjetsku javnost na opasnost koja dolazi od neodgovornog dijela svećenstva SPC.

Islamska zajednica u BiH nada se i kako pravoslavno svećenstvo i vjernički pravoslavni narod u BiH ne podupire izjave Irineja koje potkopavaju suverenitet BiH kao države i siju razdor među narodima.

“Jedino s čim se u IZ slažemo u izjavama Irineja jest njegova konstatacija da ‘narod koji stvara povijest na zločinima i krvi drugih naroda nema budućnost'”, stoji u priopćenju.

Izvor: Sloboda.hr/Index.hr