Mitropolit Hrizostom iz BiH je izjavio da se vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Sarajevu danas osjećaju kao 1991. u Hrvatskoj, gdje su kako on kaže, bili izloženi napadima “neonacista”.

Hrizostom se povlači iz Međureligijskog vijeća BiH (MRV), koje promovira međuvjerski dijalog i suradnju, zbog nečinjenja članova MRV-a kada su u pitanju izgredi prema Srbima u BiH. Neposredni povod je bušenje guma na dva automobila sa srpskim registracijskim oznakama u središtu Sarajeva.

Policija je brzo identificirala i privela počinitelja, koji je duševni bolesnik. Međutim, za Hrizostoma, to predstavlja “stravičan” čin jednak neonacističkom teroru.

Podsjetio je na incident iz 1990. koji se dogodio u Skradinu, kada je skupina napadača, po njegovim riječima neonacista i šovinista, pokušala zapaliti automobil u kojem su bila trojica učenika Bogoslovije.

“Naši strahovi od užasnih slika u Sarajevu od 14. siječnja ove godine sigurno izviru iz velikih trauma koje nosimo iz Splita, Skradina i Šibenika”, napisao je Hrizostom u svojoj poruci kolegama u Međureligijskom vijeću.

Novi dokaz o ugroženosti Srba našao je u izgredu na dječjem malonogometnom turniru u Sarajevu gdje je došlo do sukoba skupine huligana s roditeljima djece pristigle iz Srbije, a smetaju mu i istupi nekih imama i teze koje oni iznose na hutbama.

Hrizostom navodi da je ljut jer se MRV o tim izgredima nije očitovalo.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC