Pope-Zuchetto_2766237b

Papa Franjo u petak je pred glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom i dužnosnicima UN-a ponovio kako se Katolička Crkva radikalno protivi pobačaju, istaknuvši važnost “nepovredivosti života od začeća do prirodne smrti”, što otvara staru temu oko koje se Vatikan i UN ne slažu.

Ban Ki-moon odao je počast osobnom angažmanu argentinskoga Pape na nastojanju da iskorijeni siromaštvo te na njegovu zalaganju za ljudsko dostojanstvo. Pozvao ga je da prvom prilikom posjeti New York i ondje izloži svoju viziju za govornicom Ujedinjenih naroda.

Papa Franjo je pohvalio rad i napredak što su ga postigli Ujedinjeni narodi, istodobno pozvavši sve agencije te svjetske organizacije da se “usprotive ekonomiji isključivanja, oduzimanju prava i kulturi smrti, jer bi se to moglo početi globalno pasivno prihvaćati”. Istaknuo je i da “sva naša braća” imaju vlastito dostojanstvo te da je njihov život nepovrediv od začeća do prirodne smrti, jasno pritom osudivši pobačaj i eutanaziju.

Papa-Franjo1

Posrijedi je kontroverzno pitanje oko kojega se Vatikan i UN ne slažu. Početkom tjedna stručnjaci UN-ova vijeća za borbu protiv torture oštro su kritizirali Svetu Stolicu, ne samo kada je riječ o pedofiliji već i zbog protivljenja Crkve pobačaju.

UN-ove agencije optužuju Vatikan da se zalaže za prevelik natalitet u društvima koja ne uspijevaju zadovoljiti ni vlastite temeljne potrebe, kočeći na taj način neizravno njihov razvoj. Vatikan optužuje UN-ove agencije da krše prirodna prava čovjeka na život i obitelj, da djeluju protiv nataliteta te da favoriziraju kulturološki imperijalizam u kojemu se načela naprednih sjevernih društava nameću kulturama južnih zemalja.

Izvor: M.M./HRsvijet
Foto: Znet.hr/Telegraph.co.uk