panenić most molFoto: HRT

Bivši Mostov ministar gospodarstva, zastupnik Tomislav Panenić, zatražio je stanku na današnjoj sjednici Sabora kako bi upozorio na odnos INA-e i MOL-a. Izjavio je kako uznemiruju izjave čelnika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija kako će MOL grupa slijediti svoj poslovni put s INA-om ili bez nje.

“Uprava MOL-a je 13. listopada ove godine odobrila dugoročnu poslovnu strategiju MOL grupe do 2013. pod nazivom “Enter tomorow”. Cilj je postati vodeća kemijska grupa u regiji te ulagati 1,5 milijardi dolara svakih 5 godina. Naravno da nam je drago što naš strateški partner ima ovakve ambiciozne planove i nadamo se da će ti planovi biti pretočeni u zajedničku strategiju s hrvatskom Vladom o tome kako će se razvijati INA do 2013. No ni naznake, ni plana nisam vidio. Bojim se da bi ”Enter tomorow” mogao postati naučna fantastika za INA-u”, rekao je Panenić.

“Bojim se da su nam nadanja uzaludna jer je hrvatsku naftnu struku, politiku i javnost uznemirila izjava gospodina Zsolta Hernadija, bjegunca od hrvatskog pravosuđa. Rekao je da će MOL grupa slijediti poslovni put s INA-om ili bez nje, da je strategija održiva i bez INA-e te da INA može imati ulogu na putu rasta, ali ne nužno”, istaknuo je.

Podsjetio je na poslovni put INA-e s MOL-om. “Analiza renomirane svjetske konzultanske kompanije pokazuje pad svih pokazatelja poslovanja INA-e u razdoblju od 2009., kad su preuzeta upravljačka prava. Rezerve ugljikovodika pale su za 23 posto. Tržišni udio INA-e pao je za 19 posto u veleprodaji, a 17 posto u maloprodaji. Prerada nafte smanjena je za 26 posto. Da su se ostvarili samo planovi INA-e iz 2003., sada bismo imali pokazatelje bolje za 47 posto”, rekao je Panenić.

Prenio je izjavu Hernadija koji priznaje da se loše upravljalo INA-om. “U MOL-u su vodili mnogo bolju politiku. Svi njihovi pokazatelji poslovanja su odlični, rastu njihove rezerve nafte, istraživanja pokazuju daljnji napredak. Pokazuje se da se INA-om upravljalo kao podružnicom. Konsolidirali su se rezultati poslovanja. Kao da posjeduju više od 50 posto, nadam se da ne posjeduju”, rekao je Panenić.

“Sada MOL pokušava do odluke Arbitražnog suda implementirati svoju strategiju rada što uključuje prestanak rada rafinerije u Sisku i maksimalno odugovlačenje modernizacije rafinerije u Rijeci. Bojim se da je to stvaranje pretpostavki da se na kraju zatvore i jedna i druga, naglasio je. Time bi se kontinentalni dio Hrvatske opskrbljivao u Budimpešti i Bratislavi, a naš mediteranski dio putem terminala u lukama. Stoga je jasno da MOL provodi politiku osiguranja statusa energetskog lidera u regiji”, naglasio je Panenić.

Zaključio je da je krajnje vrijeme da se u Hrvatskoj postigne konsenzus. Politika i struka trebaju donijeti državničke odluke vezane za energetsku sigurnost i daljnje odnose s MOL-om.

Izvor: Sloboda.hr/HRT