Ilha Queimada

Zlatne zmije (lat. Bothrops insularis) hvataju ptice u letu i ubijaju ih otrovom koji je toliko jak da može da sprži ljudsko meso. Zbog velike opasnosti, brazilske vlasti su zabranile obilazak otoka, koje su nepromišljeni avanturisti, željni uzbuđenja, često pohodili.

Ilha Queimada, poznat kao “Otok zmija”, zauzima površinu od 430 kvadratnih metara i jedino je mjesto na svijetu za koje je poznato da na njemu živi vrsta zlatnih zmija. Ovaj gmizavac glasi za najotrovniju zmiju na svijetu. Otok je udaljen 32 kilometra od obale Sao Paula (Brazil) gdje živi oko 4.000 primjeraka najsmrtonosnijih zmija na svijetu.

Danas na otok ima pristup samo nekolicina znanstvenika koji proučavaju zmije, a lovokradice dolaze hvatati otrovnice, čija cijena na crnom tržištu doseže 30.000 dolara.

najotrovniji otok brazil sao paulo zmije zlatna zmija otrovnice

Kako je ova zmija, koja se ne razlikuje previše od svojih srodnika na kopnu, postala toliko smrtonosna?

Prevladava teorija da se otok spletom okolnosti odvojilo od kontinentalnog dijela Brazila. Izvori hrane na otoku svedeni su na minimum, pa su se zmije hranile pticama selicama.

Klikni LIKE za više ovakvih članaka!

Ali, zmijski otrov djeluje sa izvjesnim zakašnjenjem. Ponekad bi ptice već bile daleko od otoka kada bi otrov počeo djelovati. Znanstvenici vjeruju da je to razlog što je zlata zmija počela lučiti otrov koji je bio toliko jak da je ubijao gotovo u trenutku.

Otrov zlatnih zmija je čak pet puta jači od otrova drugih zmija i može spržiti ljudsko meso.

>>> Ne dirajte ovu biljku ako je vidite! Spržit će vam kožu, a možda vas i oslijepiti!

Autor: Sloboda.hr/Blic