Putem društvenih mreža počelo se širiti upozorenje građanima na opasnu biljku lijepih cvjetova, koja može izazvati ozbiljna oštećenja kože, pa čak i potpunu ili djelomičnu sljepoću.

Riječ je o biljci čiji je latinski naziv Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev., a navodno se ponovo pojavila u Mađarskoj, državi koja i nije tako daleko, a moguće je da se proširi i kod nas.

U upozorenju koje kruži društvenim mrežama stoji sljedeće:

“Slike su zastrašujuće! Ova biljka koja se počinje širiti u Madjarskoj (možda i kod nas), veoma je opasna – na slikama se vide posljedice, a dovoljno je samo dotaknuti list da se na mjestu pojave rane, slične opeklinama – traju mjesecima, a trajno ostaje na koži tamno smeđa fleka. Raste od 2 do 5 m visine. Ima lijep bijeli cvijet. Toksini biljke su kancerogeni, a ako dospije u oko, nastupa sljepilo, koja se najčešče ne može liječiti. Veoma ju je teško istrijebiti. Izbjegavajte ovu opasnu biljku, ukoliko biste je sreli, nemojte da vas prevari njezin lijepi bijeli cvijet.”

Opasnabiljka-4

Zaista, i u stručnoj literaturi našli smo potvrdu dobrog dijela ovih navoda, gdje se precizira kako je Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev. zapravo možda i biljka s najopasnijim otrovom kada je u cvatu.

Klikni LIKE ako ti je ova informacija bila korisna!

Toksin je vrlo otrovan i izaziva tzv. fotodermatitis. Odnosno, kada je koža istovremeno izložena djelovanju soka biljke i suncu, pojavljuje se teški osip, plikovi, a ponekad ostaju i trajni ožiljci ili mrlje na koži. U očima može uzrokovati privremeno ili u teškim slučajevima trajno sljepilo.

Opasnabiljka-2

Ako kojim slučajem koža dođe u dodir s ovim toksinom, treba je što prije zaštititi od sunčevog svjetla te isprati hladnom vodom i obavezno se javiti doktoru.

Na fotografijama pogledajte kako izgleda biljka te neke slučajeve fotodermatitisa.

Podijelite ovu informaciju s prijateljima i tako spasite nečije zdravlje!

Opasnabiljka-5

Izvor: blog.neum-bih.com