pas

Katkad je zabavno prevariti bedastoga psa, pretvarati se da mu bacate loptu ili ga usmjeriti u pogrešnome smjeru, ali on ipak ne nasijeda: nova je studija pokazala da čovjekov najbolji prijatelj brzo shvati kojoj osobi ne treba vjerovati i katkad je počne sasvim ignorirati.

Nisu istraživači prvi put otkrili snagu pseće intuicije. Jedna druga studija nedavno je ustanovila kako psi znaju razliku između radosna i ljutita čovjekova izraza lica i znaju se ponašati u skladu s njima, čak i ako ograničeno razumiju osjećaje iza tih izraza. Sad je studija objavljena u časopisu Animal Cognition detaljno objasnila kako psi znaju i kad netko laže.

Zanimljivo istraživanje

Da bi to provjerili, istraživači pod vodstvom Akike Takaoke sa sveučilišta u japanskome gradu Kyotu 34 su psa ispitivali u tri kruga.

U prvome krugu uzbuđeno su pokazali psima gdje je skrivena hrana i tako stekli pseće povjerenje. No u drugome krugu isti ispitivači lagali su psima jer su pokazali praznu posudu.

U trećem krugu ispitivači su ponovno pokazali posudu s hranom, ali psi više nisu reagirali što upućuje na određenu razinu nepovjerenja ili barem zbunjenosti u svezi sa značenjem pokazivanja.

Kako bi točno otkrili što je, istraživači su doveli novog ispitivača kojega psi nisu poznavali. Ta nova osoba uzbuđeno je pokazala na posudu s hranom i psi su ponovno dobro reagirali.

“Pseća socijalna inteligencija razvijenija je nego što smo mislili”, rekao je Takaoka za BBC News i dodao da je ta socijalna inteligencija “selektivno evoluirala tijekom psećeg dugog života s čovjekom”. To objašnjava i zašto su psi toliko spremni povjerovati isprve. Za razliku od divljih pasa, domaći psi dijelom se oslanjaju na čovjeka i od njega dobivaju informacije o okolišu. Oni traže dosljednost u tome informiranju i ako se svijet pokaže nepouzdanim, mogu postati preplašeni ili agresivni.

To objašnjava i zašto psi čiji su vlasnici nedosljedni ili ih “zafrkavaju”, često imaju poremećaj ponašanja. Zato istraživači poručuju: budite iskreni sa psom i sigurno će vam uzvratiti odanošću i ljubavlju, prenosi Narod.hr.