Jučer smo mogli primijetiti neobičnu boju neba, kao i određenu zamućenost, dok su neke mjerne postaje kvalitete zraka kao primjerice ona u Zagrebu zabilježile vrlo onečišćen zrak. Riječ o onečišćenju zraka česticama veličine do 10 mikrona (PM10), piše Istramet.

Portal Index se za mišljenje obratio načelnici sektora za kvalitetu zraka u DHMZ-u koja je izjavila kako se uzrok “ne zna”, no uzrok se itekako zna.

Riječ je o česticama pustinjskog pijeska koje su uslijed jakih istočnih strujanja pristigle iz daleke Karakumske pustinje u središnjoj Aziji. Pustinja ja površine 350.000 km2, a zauzima 70 % površine Turkmenistana. Udaljenost od Hrvatske je veća od 3.500 km.

Zbog pustinjskog pijeska slovenski ARSO izdao je upozorenje na svojim mrežnim stranicama. Prema njihovom upozorenju zbog pijeska još sutra očekuju veliko onečišćenje česticama veličine PM10 diljem Slovenije.

U vrijeme visokog zagađenja, stanovnicima preporučuju boravak u zatvorenom. Intenzivnu tjelesnu aktivnost na otvorenom posebno trebaju izbjegavati odrasli i djeca s plućnim bolestima, odrasli s bolestima srca i starije osobe.

Ostali bi također trebali smanjiti intenzivnu fizičku aktivnost na otvorenom, poručuju iz slovenskog meteorološkog zavoda.

S obzirom na sve navedeno, možemo reći kako na području Hrvatske nema onečišćenja zraka nepoznatog porijekla, stoga je stvaranje dodatne panike u ovakvoj društvenoj situaciji zaista nepotrebno.

Izvor: Sloboda.hr/Istramet.hr/Index.hr