igor-strelkov-russian-commander-in-ukraine

SLAVJANSK – Zapovjednik proruskih snaga obrane ukrajinskog grada Slavjansk Igor Strelkov bio je dobrovoljac u Vojsci Republike Srpske tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Strelkov je bio dobrovoljac Drugog ruskog dobrovoljačkog odreda i ratovao je kod Višegrada od studenog 1993. godine do ožujka 1994. godine.

Rođen i odrastao u Moskvi. Godine 1993. diplomirao je na Moskovskom državnom institutu Povijesnog arhiva. Povjesničar po obrazovanju, bio je jako zainteresiran za Belogardejski pokret. Kao dobrovoljac ratovao u Prednjestrovsu u lipnju i srpnju 1992. godine, Bosni i Hercegovini i u Čečeniji gdje je bio u sastavu 166. Gardijske motorizirane brigade. Strelkov je služio do 2005. u sastavu oružanih snaga u raznim regijama u Rusiji.

Posljednje mjesto službovanja u ruskoj vojsci bila mu je Direkcija za borbu protiv međunarodnog terorizma 2. službe Rusije.

Fotografiju Drugog Ruskog dobrovoljački odreda Vojske Republike Srpske u Višegradu pogledajte ispod:

Igor-Slavjansk2-650x454

Tijekom jučerašnjih borbi u Slavjanskom, pojedini ukrajinski mediji izvještavali su o njegovoj pogibiji. Ipak, Strelkov je kasnije dao izjavu za RIA Novosti o tome da obrana Slavjanska neće izdržati ako ne dobije pojačanje.

Osim komadanta obrane Slavjanska, Strelkov je i na čelu policije samoproglašene Narodne Republike Donjeck.

Autor: Sloboda.hr