slavko goldstein ivo veleposlanik pariz

Slavko Goldstein (86), otac hrvatskog veleposlanika u ParizuIve Goldsteina (56), rekao je najčitanijim španjolskim novinama El País da su Hrvati tijekom drugog svjetskog rata “odlučno i divljački ubijali Srbe, Rome i Židove”. Španjolci uglavnom imaju pozitivan stav o Hrvatima zbog nogometaša poput Modrića, Rakitića i Šukera te prekrasne obale i očuvane prirode.

U razgovoru povodom objavljivanja Goldsteinove knjige “1941. – godina koja se vraća”, novinar Ignacio Vidal-Folch upitao ga je: “Kako želite da Vas zovem gospodine Goldstein? Hrvatski ili jugoslavenski pisac?”.

“Jugoslavenski!”, odlučno je odgovorio. El País spominje Goldsteinovo teško djetinjstvo, borbu u partizanima te na temelju razgovora s njim piše da su “polovicu populacije u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) činili Srbi, Romi i Židovi pa je etničko čišćenje bila nemoguća zadaća”. Neutralna Španjolska, s konzervativnom diktaturom, bila je priznala NDH. Goldstein napominje i da se “fanatizam u službi ideologije pretvorio u fanatizam u službi religije”. Sliku svog ideološkog junaka, Josipa Broza Tita, u svom veleposlaničkom uredu u Parizu lani je držao njegov sin Ivo Goldstein. Ostaje nepoznato da li ju još uvijek drži nakon što je slučaj izašao u medijima.

Francuska i Španjolska, kao dio EU-a, osuđuju sve totalitarne režime pa je držanje fotografija diktatora u diplomatskim predstavništvima krajnje neprimjereno. U Španjolskoj je nezamislivo da netko na javnom mjestu, a pogotovo u državnoj službi, drži sliku diktatora generala Francisca Franca koji je poput Tita vladao do smrti, gotovo 40 godina.

Izvor: Večernji list