ministar barišićFoto: fah

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić ostaje na svojoj funkciji. 72 zastupnika podržalo ministra Barišića, te mu nije izglasano nepovjerenje. Zastupnici Mosta bili su suzdržani, a za izglasavanje nepovjerenja ministru svoj glas dalo je 42 zastupnika.

Prijedlog o izglasavanju nepovjerenja Barišiću zbog navodnog plagiranja znanstvenog rada Sabor je raspravio jučer.

Prijedlog je potpisalo 45 zastupnika SDP-a, HNS-a, HSS-a i neki iz Živoga zida, a maratonska rasprava završena je poslije ponoći. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je premijera da smijeni ministra, ističući kako je važno kakav će se primjer pružiti djeci, nakon što je svima postalo jasno da je ministar varao.

Barišić je odbacio sve optužbe, pa i najnovije o navodnoj aferi samoplagiranja vlastitog doktorata. Premijer Andrej Plenković odlučno je branio svojeg ministra, tvrdeći da je napad na njega motiviran isključivo političkim razlozima.

Mostovi zastupnici nisu sudjelovali u raspravi, već će tijekom glasovanja iznijeti svoje stajalište o oporbenom zahtjevu. “Smatramo da je inicijativa koju su pokrenuli zastupnici SDP-a i HNS-a apsolutno moralno dvojbena jer moralne lekcije idu držati oni koji su glasovali za dokazanu plagijatoricu u Ustavni sud”, izjavio je Nikola Grmoja.

Izvor: Sloboda.hr/HRT