orbico, agrokor, branko roglićFoto: Lider

Tvrtka Orbico, jedan od najvećih hrvatskih distributera, pokrenula je prisilnu naplatu od Agrokora zbog duga koji iznosi između 12 i 13 milijuna kuna.

Tu je informaciju potvrdio Branko Roglić, vlasnik tvrtke Orbico, za Novu TV, objasnivši da je njegov financijski menadžment u srijedu bio na sastanku u Agrokoru tražeći da im se plati dug. No kada im je rečeno da Agrokor više ne odlučuje o plaćanju, Orbico je pustio zadužnicu.

Roglić je potvrdio i da je Orbico Agrokoru prestao isporučivati robu prije Božića.

Iz Leda i Jamnice u četvrtak su Zagrebačkoj burzi odgovorili da nemaju saznanja o bitnim činjenicama koje bi utjecale na značajan pad cijena njihovih dionica dan ranije te da je do toga “vjerojatno došlo uslijed učestale medijske eksponiranosti većinskog dioničara Izdavatelja”.

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je za Hinu poručio da financijska izvješća Agrokora nisu bila u njegovoj nadležnosti dok je bio zaposlenik koncerna te da ostalo ne može komentirati.

U srijedu navečer u zgradi Kraša održan je hitan sastanak ključnih dobavljača Agrokora s ruskim bankarima, navodi RTL.

Agencija Moody’s smanjila je u srijedu kreditni rejting Agrokora s prijašnjih B3 na Caa1, a vjerojatnost bankrota na Caa1-PD s B3-PD, dok izgledi za rejting i dalje ostaju negativni jer kompanija više nije u stanju održavati visoku razinu obveza prema dobavljačima, što može oslabiti njezinu likvidnost.

Moody’s sada smatra da je Agrokorova likvidnost slaba. I dok je 2,286 milijardi kuna (307 milijuna eura) gotovine i novčanih ekvivalenata o kojima je Agrokor izvijestio na kraju rujna 2016. premašivalo 959 milijuna kuna (127 milijuna eura) kratkoročnog duga, Moody’s procjenjuje da likvidnost koncerna neće biti dovoljna da bi se financiralo smanjivanje obveza prema dobavljačima.

Dodatni izvori likvidnosti su ograničeni, s obzirom da Adria grupa ima samo pristup 170 milijuna eura bilateralne kreditne linije koja dospijeva za manje od 12 mjeseci, računajući od 30. rujna 2016. Agrokorov pristup kreditnim tržištima se pogoršao i on ovisi o malom broju banaka, pri čemu ruske financijske institucije Sberbank i VTB banka drže 52 posto duga grupe i 87 posti njegovih ukupnih dugova prema bankama.

Istodobno, Agrokor treba riješiti otplatu PIK zajmova. Agrokorov holding Adria izdao je PIK zajmove kako bi financirao akviziciju Mercatora u 2014.

Izvor: Sloboda.hr/Dnevnik.hr/Narod.hr/RTL