viktor orban mađarska premijer fidesz

U Europi je sveobuhvatno rješenje problema kredita u ‘švicarcima’ donijela jedino Mađarska, čija je vlada iznjedrila set zakona na temelju kojih je građanima omogućena povoljna konverzija kredita u forinte te naknada štete zbog preplaćenih kamata. Zato mađarski dužnici nakon nove eksplozije švicarskog franka mirno spavaju. Mađarsko rješenje zaintrigiralo je i hrvatsku Vladu te je od Budimpešte zatražila da joj dostavi svoje zakone.

Problemi s tečajem švicarskog franka najviše su pogodili Mađarsku, u kojoj je 2011. četiri petine stambenih kredita bilo vezano uz ovu ćudljivu valutu. Mađarske banke su za stambene kredite plasirale oko 26,6 milijardi švicarskih franaka, a građani su se suočili s velikim teškoćama jer je forinta oslabila u odnosu na franak i više nego druge europske valute.

Mađarski premijer Orban odlučio se na radikalno rješenje nevolja sa ‘švicarcima’ nakon što je dobio potporu Vrhovnog suda, a on je sredinom prošle godine presudio da su banke nepravedno određivale kamate za kredite u ‘švicarcima’. Uporište u presudi Vrhovni sud našao je u direktivi Europske unije iz 1993. i tumačenju Europskog suda pravde koji je stao na stranu korisnika kredita.

Na temelju te presude Orban je donio set zakona koji uključuju konverziju kredita u švicarskim francima i plaćanje odštete za preplaćene kamate, što je potvrdio i Ustavni sud.

Krajem rujna prošle godine mađarski parlament usvojio je zakon kojim su banke prisiljene platiti odštetu klijentima zbog nepravednih kamata. Na udaru su se našle austrijske banke Erste i Raiffeisen, talijanska Intesa i domaća OTP bank. Na temelju zakona banke moraju vratiti dužnicima sve preplaćene iznose zbog jednostranih povećanja kamata, kao i razliku koja proizlazi iz primjene prodajnog tečaja banke i srednjeg tečaja središnje banke. Prema procjeni Mađarske središnje banke, ukupna odšteta koju banke trebaju platiti u 2015. kreće se između dvije i tri milijarde eura.

U studenom prošle godine stupio je na snagu i zakon o konverziji, kojim je otvoren put pretvaranju kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku i euru u kredite u domaćoj valuti. Zakonom su određeni tečajevi po kojima se provodi konverzija – 256,6 forinti za švicarski franak te 309,0 forinti za euro. Ovim zakonom Orban je prisilio banke da potpišu sporazum kojim će pretvoriti 12 milijardi dolara kredita vezanih uz strane valute, najviše u francima, u kredite u domaćoj valuti.

Kada je riječ o švicarskom franku, radi se o tečaju koji je dvadesetak posto niži od aktualnog. Naime nakon ovogodišnjeg ‘divljanja’ tečaj švicarskog franka skočio je na razinu od 315,6 forinti, ali to mađarske dužnike više ne brine.

U postupak konverzije uključena je središnja banka te je bankarskom sektoru omogućila devet milijardi eura kako bi se osigurala dostatna likvidnost. Pored ovih radikalnih mjera, mađarska vlada zabranila je nove kredite s deviznom klauzulom, a uvela je i jedinstven porez na banke.

Izvor: Sloboda.hr/tportal