Udruga Nacionalne civilne garde dovedena je “da se nosi sa sve većim migracijskim pritiskom na južnoj granici Mađarske”, objasnila je vlada premijera Viktora Orbana. Mađarska je odgovorila na sve veći broj pokušaja ilegalnog prijelaza iz Srbije uključivanjem svojih jedinica civilne garde u raspored patrola u zemlji, navodi se u rezoluciji objavljenoj u srijedu u Mađarskom glasniku.

>>> Viktor Orban u kampanju za novi mandat krenuo – svinjokoljom (VIDEO)

Vlada je, prema rezoluciji, odobrila uključivanje osoblja Udruge nacionalne civilne garde (OPSZ) u zadaće granične kontrole “kako bi se uhvatila u koštac sa sve većim migracijskim pritiskom na južnoj granici Mađarske, a također je suglasna osigurati potrebna sredstva za aktivnosti granične straže.”

Istodobno, ministar financija je pozvan, uz sudjelovanje ministra unutarnjih poslova, osigurati jednokratnu pričuvu od 1,48 milijuna eura kako bi se izvršile zadaće koje se očekuju do 30. travnja. Udruga nacionalne civilne garde jedina je nevladina organizacija uključena u borbu protiv ilegalnih migracija. Godine 2016. osnovan je Odjel civilne straže granične straže koji okuplja udruge i organizacije graničara; trenutno imaju oko 2500 ljudi uključenih u borbu protiv ilegalnih migracija. Civilna garda ima oko 65.000 volontera u oko 2.040 mjesnih organizacija, prenose rmx.news i mađarski Magyar Nemzet.

Zbog sve jačeg migracijskog pritiska, od jeseni prošle godine, civilna straža dolazi dobrovoljno, u slobodno vrijeme i o svom trošku iz drugih organizacija zemlje, uglavnom na mađarsko-srpsku granicu koja je najviše pogođena migracijama.

Izvor: Sloboda.hr/RMX.news/narod.hr