viktor

Imigraciju u Europu treba većim dijelom zaustaviti, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban i zatražio snažan odgovor Europske unije na prošlotjedna ubojstva u Francuskoj te obećao sve dok je on premijer da neće dopustiti da njegova zemlja postane ciljano odredište za imigrante, prenose danas agencije.

Orban je tu izjavu dao sinoć nakon sudjelovanja na masovnom skupu u Parizu kojim je odana počast ljudima ubijenima u napadima trojice islamističkih ekstremista rođenih u Francuskoj u obiteljima imigranata.

Ne bi trebali gledati na ekonomsku imigraciju kao na nešto korisno jer ona donosi samo probleme i prijetnje europskom narodu, kazao je za državnu televiziju. Stoga se imigracija mora zaustaviti. To je stajalište Mađarske, rekao je Orban.

Mađarska neće postati ciljano odredište za imigrante. Mi to nećemo dopustiti, barem dok sam ja premijer i dok je ova vlada na vlasti, obećao je Orban.

Antal Rogan, zastupnik vladajuće stranke Fidesz, nadovezao se na Orbanove riječi kazavši danas da nema potrebe da Mađarska prihvaća ekonomske imigrante, budući da ima i nezaposlenih Mađara koji imaju prioritet.

Smrtonosni napadi, u kojima je ubijeno 17 osoba, sigurno će ojačati protuimigracijske pokrete diljem Europe, a Orban, koji je i prije pozivao na ograničavanje imigracije, rekao je kako je vrijeme da Bruxelles bude oštar. Jedini izuzetak, prema Orbanovim riječima, trebaju biti ljudi koji traže politički azil, prenosi HRT.