Mađarski premijer Viktor Orban u petak je okrivio djelovanje Europske unije u borbi protiv klimatskih promjena za porast cijena energenata i najavio da će zajedno s Poljskom zauzeti zajednički stav po tom pitanju na idućem samitu EU-a.

Skok cijena energenata pojačao je napetosti između članica EU-a oko njihovih politika za zelenu tranziciju. Bogate zemlje tvrde da to dokazuje da je potrebno nastaviti s novim klimatskim politikama, dok siromašnije članice Unije zabrinjava da će rasti računi potrošača.

Analitičari su rekli da su cijene plina glavni pokretač troškova električne energije u Europi, a porast troškova dozvola na tržištu ugljika u EU-u pridonio je otprilike petini povećanja cijena energije.

Orban, kojega čekaju izbori iduće godine, rekao je za državni radio u petak da se “birokrati u Bruxellesu” bore protiv klimatskih promjena kontinuiranim povećanjem cijena energije proizvedene pomoću ugljena i plina što je dovelo do povećanja računa za kućanstva diljem Europe.

Orbanova nacionalistička vlada ograničila je cijene plina i struje za kućanstva 2010 godine, praktički je zamrznula cijene i mjere su otad na snazi.

“Te odluke (EU-a) moraju se povući…trenutne cijene pline su na razini na kojoj bi trebale biti 2035. Bruxelles danas nije rješenje, oni su problem”, rekao je Orban.

“Poljaci, Česi i mi Mađari zahtijevamo da se pravila povuku.”

Planovi EU-a za proširenje trgovanja ugljikom na sektore prometa i grijanja naišli su na otpor i bogatih i manje imućnih zemalja koje brine da će potrošači snositi veće troškove.

Šef EU-a za klimatske politike Frans Timmermans rekao je da su u porastu štetne emisije iz europskog prometnog sektora. Ako se ne budu kontrolirale, ugrozit će se cilj EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030.

“To je povjerenik imena Timmermans koji predstavlja najveću prijetnju za nas”, rekao je Orban.

Izvor: Sloboda.hr/Hina