Sukobi su izbili u nedjelju u Bruxellesu nakon pobjede Maroka u utakmici s Belgijom na Svjetskom prvenstvu u nogometu, pri čemu su stotine “ljudi” napali urbanu opremu i redarstvene snage, objavila je policija.

I prije kraja utakmice “desetci ljudi, među kojima su neki bili maskirani, izazivali su sukob s redarstvenim snagama u središtu grada, čime su ugrozili javnu sigurnost”, navodi policija u priopćenju.

Policija navodi da su okupljeni upotrijebili pirotehnička sredstva i palice, kamenjem gađali redarstvenike i zapalili semafor, a na jednoj prometnici je buknuo požar.

epa10332940 General view after clashes between fans of Morocco and riot police in the streets of Brussels, Belgium, 27 November 2022, after the FIFA World Cup 2022 group F soccer match between Belgium and Morocco at Al Thumama Stadium in Doha, Qatar. EPA/STEPHANIE LECOCQ

“Jedan je novinar pogođen u lice pirotehničkim sredstvom”, izvijestila je policija koja je tada odlučila intervenirati vodenim topovima i suzavcem.

Stotinjak policajaca sudjelovalo je u intervenciji dok su ih nezadovoljnici gađali kamenjem.

Redarstvene snage su pozvale stanovnike i navijače da izbjegavaju neke četvrti u središtu grada. Stanice podzemne željeznice su zatvorene, a ulice blokirane kako bi se spriječilo okupljanje.

“Najoštrije osuđujem incidente koji su se dogodili danas poslije podne. Policija je već odlučno intervenirala. Preporučam navijačima da ne dolaze u središte grada. Policija nastoji svim sredstvima očuvati javni red”, napisao je na Twitteru gradonačelnik Bruxellesa Philippe Close.

“Naredio sam policiji da pristupi administrativnom uhićenju izazivača nereda”, dodao je.

Izvor: Sloboda.hr/HINA

foto: HINA/EPA/STEPHANIE LECOCQ