Antikorupcijska akcija belgijske policije u Europskom parlamentu, povezana s Katrom izazvala je u subotu vrlo oštre reakcije u Bruxellesu, gdje su izabrani dužnosnici i nevladine organizacije pozvali na hitnu raspravu o poboljšanju etičkih pravila u ovoj velikoj instituciji Europske unije.

“Ovo nije izolirani incident”, rekli su iz Transparency Internationala. “Parlament već desetljećima tolerira razvoj kulture nedodirljivosti (…) i potpuni izostanak neovisne etičke kontrole”.

Ovakva kontrola unutar institucije je “pogrešna, manjkava”, tvitao je Alberto Alemanno, profesor prava na College of Europe iz Brugesa.

U petak je u Bruxellesu uhićeno pet osoba nakon najmanje 16 pretresa povezanih s istragom o tomu da je jedna zaljevska zemlja platila znatnu svotu u novcu kako bi na taj način utjecala na odluke zastupnika u Europskom parlamentu.

Savezno tužiteljstvo nije imenovalo državu, ali je pravosudni izvor upoznat sa slučajem AFP-u potvrdio da se radi o Katru. O tomu su pisali listovi Le Soir i Knack.

Afera je izbila usred Svjetskoga nogometnog prvenstva 2022. Zemlja koja ga organizira – Katar, mora uložiti golem napor da bi obranila svoju narušenu reputaciju kada je posrijedi poštivanje ljudskih prava, posebice radničkih.

Među uhićenima i potpredsjednica Europskog parlamenta

Povrh svega, spis je dobio dodatnu dimenziju kada je potvrđen identitet pete osobe uhićene u petak navečer.

Riječ je o grčkoj europarlamentarki Evi Kaili, 44-godišnjoj bivšoj TV voditeljici koja je postala glavna figura socijaldemokrata u svojoj zemlji. Istodobno je i jedna od 14 potpredsjednika Europskog parlamenta.

Ostali osumnjičenici – Talijani u EP-u

Kaili je po hitnom postupku izbačena iz grčke Socijalističke stranke (Pasok-Kinal). Stranački kolege žele da njihova sugrađanka odustane i od svoje funkcije u Europskom parlamentu.

Grupa socijaldemokrata europske Skupštine najavila je suspenziju “koja odmah stupa na snagu”.

Glasnogovornik ureda saveznog tužitelja izvijestio je da su u subotu u Bruxellesu nastavljena saslušanja petero osumnjičenika.

O mogućem određivanju istražnog zatvora za osumnjičenike istražni sudac odluku mora donijeti u roku od 48 sati nakon uhićenja, odnosno najkasnije do nedjelje navečer, kada je riječ o Evi Kaili.

Istraga belgijskog suca Michela Claisea fokusirana je na istragu o “korupciji” i “pranju novca” zločinačke organizacije, objavilo je tužiteljstvo.

U subotu su belgijske novine L’Echo objavile da je u briselskom domu Eve Kaili otkriveno “nekoliko vreća punih novčanica”.

Policija je nastavila s pretraživanjem, a čini se da je iznenadila i europarlamentarkina oca u čijem je koferu također otkrivena velika količina gotovine. 

Prema medijskim informacijama potvrđenim AFP-u, najmanje troje osumnjičenika uhićenih u petak su Talijani ili su talijanskog porijekla: bivši socijalistički zastupnik u Europskom parlamentu Pier-Antonio Panzeri, glavni tajnik Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) Luca Visentini te Francesco Giorgi, asistent talijanskog člana Europskog parlamenta iz kluba socijaldemokrata, koji je ujedno i partner Eve Kaili.  

“Agresivno lobiranje Katra”

Talijanske novinske agencije pišu da su, osim pet uhićenja u Belgiji, bila i dva uhićenja u Italiji, a riječ je o supruzi i kćeri Pier-Antonija Panzerija.

Poznato je da je Eva Kaili početkom studenoga otputovala u Katar, gdje je u prisutnosti katarskog ministra rada pozitivno govorila o reformama što su ih u ovom sektoru poduzeli emirati.

“Katar je lider u pogledu radničkih prava”, rekla je grčka europarlamentarka 22. studenog za govornicom Europskog parlamenta, a njezina je izjava izazvala komešanje u redovima ljevice.

Francuska zastupnica u Europskom parlamentu Manon Aubry (radikalna ljevica) osudila je u subotu “agresivno lobiranje Katra” te je zatražila raspravu o toj temi sljedeći tjedan u Strasbourgu, gdje se održava plenarna sjednica Parlamenta.

“Učinit ćemo sve što možemo kako bismo surađivali s pravosuđem”, tvitala je predsjednica parlamenta, Maltežanka Roberta Metsola.

Kada je riječ o nastavku istrage, zasad se očekuje analiza računalne opreme i telefona koji su zaplijenjeni u petak.

Policija je zapečatila parlamentarne urede koje su koristili Panzeri i njegovo osoblje. Panzeri je bio zastupnik u Europskom parlamentu od 2004. do 2019.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/EPA/JULIEN WARNAND