Policija u Bosni i Hercegovini provela je u utorak veliku akciju kako bi prikupila dokaze o pojedincima i visokoškolskim organizacijama u toj zemlji koji su umiješani u izdavanje krivotvorenih fakultetskih diploma, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Policijska akcija pod kodnim nazivom “Klaster” provedena je u Mostaru, Banjoj Luci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Kozarskoj Dubici, Brčkom i Travniku.

Na meti istražitelja, kako navodi SIPA, bilo je devet fizičkih osoba i devet visokoškolskih ustanova.

Svi su pod sumnjom da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala odnosno nedopuštene trgovine i pranja novca, kao i kaznena djela poticanja na zloporabu položaja ili ovlasti te krivotvorenje ili uništenje službene isprave.

Dužnosnici Tužiteljstva BiH pojasnili su kako je operacija “Klaster” uslijedila nakon dugotrajne istrage usmjerene na suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije “povezane s nezakonitim izdavanjem i nedopuštenom trgovinom fakultetskim diplomama na području BiH”.

“Privedeno je više zaposlenika i visokih dužnosnika sveučilišnih ustanova u BiH”, navelo je tužiteljstvo ne precizirajući koliko je točno privedenih kao ni njihov identitet. 

Potvrđeno je samo kako je tijekom pretraga policija zaplijenila veću količina novca koji potječe iz nezakonitih aktivnosti te kako je u tijeku pljenidba dokumentacije na fakultetima koji su predmetom istrage.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: screenshot/ Filozofski fakultet u Mostaru