francuska, neredi, pariz, imigrantiFoto: express.co.uk

Nasilni prosvjedi imigranata protiv policije nastavljeni su na ulicama Pariza, nakon što su se iz predgrađa u srijedu navečer proširili u centar grada, javlja CNN.

Više stotina prosvjednika okupilo se u pariškom naselju Barbes u blizini željezničke stanice Gare du Nord. Prosvjeduju u znak podrške 22-godišnjem mladiću Theu kojeg su policajci navodno silovali palicom. U tijeku je istraga tog događaja. Prosvjednici su zahtijevali pravdu za Thea uz povike: “Opraštamo, ali ne zaboravljamo.”

Prosvjed se ipak, tradicionalno za imigrante, pretvorio u nerede kada je dio prosvjednika počeo paliti smeće i kontejnere.

Glasnogovornik policije je izjavio za CNN kako su policajci bacili suzavac na prosvjednike kako bi ih rastjerali, a jednu osobu su uhitili. Nakon što je bačen suzavac, prosvjednici su se raširili centrom grada i po mjestima koja su popularna među turistima i nastavili izazivati nerede.

Prosvjedi krenuli iz Theove četvrti

Među znakovima koje su nosili prosvjednici, posebno se isticao znak “Jeb**e policiju slučajno”.

Mladić Theo je nakon uhićenja hospitaliziran i hitno operiran zbog ozljeda. Odmah nakon što se saznalo za incident, prosvjedi podrške su krenuli iz Theove četvrti i otad se šire.

Policajci su suspendirani, jedan od njih je optužen za silovanje i prekomjernu upotrebu sile, a ostala trojica za primjenu prekomjerne sile.

Hollande pozvao na mir

Oko 250 osoba je uhićeno otkako su počeli prosvjedi i neredi, a sada su se počeli okupljati na mjestima u centru grada koje posjećuju turisti.

Francois Hollande je posjetio Thea u bolnici, a potom je posjetio i četvrti u kojima je došlo do nereda i pozvao na mir te najavio kako će raditi na poboljšanju odnosa između policije i imigranata.


Izvor: Sloboda.hr/Net.hr/Index.hr/CNN