Ivan Paladina novi je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Dobio je 77 glasova saborskih zastupnika, 51 je bio protiv, a 3 suzdržana, nakon čega je i prisegnuo. Nasljednik Darka Horvata koji je podnio ostavku zbog sumnji u nezakonitu dodjelu potpora malim poduzetnicima, najavio je da će mu prioritet biti obnova.

Ivan Paladina četvrti je ministar graditeljstva u vladama Andreja Plenkovića

Bio je predsjednik uprave Instituta IGH i glavni savjetnik Hrvatske poštanske banke. Sada ga, prije svega, čeka posao obnove nakon potresa.

Osim što je bio tri godine na čelu IGH, čiji je većinski vlasnik tada bio ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, Paladina je od 2015. bio s Gljadelkinom suvlasnik i direktor nekadašnje tvrtke Avenue ulaganja, koja je poslije preimenovana u Kupari Luxury Hotels. Tvrtka je još 2015. dobila koncesiju za turistički projekt Kupari.

Upravo je Paladina 2018. otišao iz IGH i potpuno se posvetio razvoju projekta kraj Dubrovnika, koji do danas nije realiziran. U rujnu prošle godine 50 posto tvrtke kupila je singapurska HPL Grupa, 40 posto udjela drži Avenue Investments and Asset Management, tvrtka iz Hong Konga u vlasništvu Sergeja Gljadelkina, a 10 posto ima i Paladina.

Od 2006. do 2008. bio je direktor i prodajni menadžer u tvrtki Adecco Hrvatska, zatim godinu dana savjetnik direktora u tvrtki Razvoj Golf, koja razvija turistički projekt na Srđu, a od 2009. do 2011. projekt-menadžer u tvrtki Titan Grupa, u kojoj je suvlasnica bila supruga nekadašnjeg drugog čovjeka Sberbanke Maksima Poletajeva, a direktorica Ukrajinka Oksana Dvinski, koja je bila i zaposlenica Sberbank Rusije i savjetnica Poletajeva, donosi Jutarnji list.

– Vremena nemamo, posla imamo, a podršku za obnovu trebamo. Ti ljudi su naša odgovornost, kazao je Paladina.

Oporba ministru zamjera intenzivnu suradnju s ruskim milijunašem u tvrtkama Kupari Luxury Hotels, Institut IGH, Avenue mehanizacija i Hidroelektra niskogradnja.  

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a odgovara: “Vi koji ste svoje političke karijere izgradili na aktivizmu financiranom od strane stranih civilnih društava, agencija, vladinog i nevladinog sektora, vi danas problematizirate ulogu ministra graditeljstva što je na tržišnoj osnovi jedan dio svoje političke karijere posvetio i radu s ruskim poduzetnikom.” 

Mostov Nino Raspudić upozorava da je u nerealiziranom projektu Kupari Paladina vlasnik 10 % tvrtke.

– Ako nije uspio dovršiti svoj projekt u Kuparima tijekom šest godina, kako će znati brinuti se za zajedničke projekte? Sukob interesa je tu veliki. Ako vam koncesionar sedam godina ništa ne radi, onda mu uzimate koncesiju, a ne postavljate ministra koji ima 10% u tom istom projektu, ističe.

Paladina kaže da je postupak izlaska iz vlasničke strukture pokrenuo prije više od dvije godine. 

SDP novog ministra očekivano nije podržao.

– Kada ga pitamo o obnovi, jedino što je u stanju reći je da do sada nije funkcionirala. Kada ga pitamo o upravljanju državnom imovinom jedino što je u stanju ponuditi je svoj neuspješni projekt. Kada ga pitamo o prostornom uređenju, on o prostornom uređenju ne zna ništa, kaže Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Nesuglasje u Domovinskom pokretu?

Protiv Paladina glasovali su i zastupnici Hrvatskih suverenista, dok je Domovinski pokret jedini iz oporbe bio suzdržan.

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta kaže da oni smatraju da svaki čovjek zaslužuje dobiti šansu te da nisu skloni kvalifikacijama i etiketi ruske priče.

Znakovito je da se na glasovanju nisu pojavili Zlatko Hasanbegović i Stjepo Bartulica, koji je saborsku dvoranu napustio netom prije glasovanja. Iz njegove izjave od prije dva dana da se naslutiti da unutar redova Domovinskog pokreta postoji nesuglasje oko Paladina i njegovih ruskih veza.

– U okolnostima gdje se svijet jasno opredjeljuje, gdje se Rusiju prilično brzo izoliralo, mislim da je poruka jasna – svi koji su bili jako bliski ruskom kapitalu, to postaje teret njima svima, izjavio je u ponedjeljak da Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

Saborski izvor portala Sloboda.hr blizak Domovinskom pokretu kaže nam da su razlog suzdržanosti Domovinskog pokreta oko Paladina vrlo vjerojatno poslovne veze Marija Radića, neslužbenog šefa Domovinskog pokreta, koji kao i Paladino ima čvrste poslovne veze s ruskim kapitalom.

Izvor: Sloboda.hr/HRT