Četverodnevni štrajk radnika Čistoće završio je u četvrtak, nakon što je dogovor s njima postigao gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji će zajedno s radnicima čistiti grad idućih nekoliko sati kao pomoćni radnik.

Dogovoreno je da se pet zahtjeva štrajkaša odmah ispuni, a o ostalih šest će se razgovarati u idućih mjesec dana, izjavio je Tomašević novinarima nakon razgovora s radnicima u Čistoći.

foto HINA/ Damir SENČAR/ ml

Tomašević, koji je pred novinare došao obučen u radno odijelo Čistoće, također je rekao da će idućih par sati zajedno s radnicima sudjelovati u odvožnji smeća, tj. “na edukaciji kao pomoćni radnik”, kako bi bolje razumio njihov posao.

Imamo dokument koji su potpisali gradonačelnik i radnici Čistoće

Portal Sloboda.hr u posjedu je dokumenta potpisanog između radnika Čistoće i gradonačelnika Tomaševića kojim je okončan četverodnevni štrajk.

foto: čitatelj

Između ostalog gradonačelnik jači da za radnike koji su protekla četiri dana štrajkali ne će biti nikakvih sankcija.

Grad Zagreb želi da su radnici Čistoće zadovoljni kako bi mogli odraditi posao koji je na njihovim leđima nakon uvođenja novog sustava naplate odvoza otpada, poručio je Tomašević nakon sastanka u Čistoći na kojem je dogovoren prekid štrajka, a radnici su potom krenuli čistiti zagrebačke ulice.

„Potpisao sam da se pet zahtjeva odmah ispuni, a o ostalih šest razgovarat će se u idućih mjesec dana, da se vidi kako u što većoj mjeri ispuniti zahtjeve, a da to ne bude neodrživo za Holding i Čistoću”, rekao je gradonačelnik okupljenim novinarima.

Pet zahtjeva koji su prihvaćeni su nova sistematizacija u roku 30 dana, plaćanje kartica vozača, donošenje detaljnih uputa o postupku izvođenja radnih operacija, bolja HTZ oprema i besplatni parking u blizini podružnice Čistoće u Folnegovićevoj ulici.

Među šest zahtjeva, o kojima slijede daljnji pregovori, su povećanje osnovice za najmanje 12 posto, stalni dodatak od 200 eura, povećanje koeficijenata na 1,80 za prvu grupu složenosti poslova, odnosno na 2,40 za drugu grupu složenosti poslova (vozači), dodatak na otežane uvjete rada te pokrivanje pune cijene karte za radnike koji putuju na posao u Zagreb.

Građane Zagreba zamolio je za strpljenje i pozvao ih da se drže pravila kako bi radnicima Čistoće olakšali posao.

„Potpisao sam da neće biti nikakvih sankcija za sve radnike koji su bili u nezakonitom štrajku. Kao što se te vidjeli, radnici krenuli s odvozom, idemo počistit grad”, kazao je Tomašević.

Na edukaciji kao pomoćni radnik Čistoće

Iako je na rasporedu sjednica Gradske skupštine, Tomašević je jutro proveo u zgradi Čistoće s obzirom da su to od njega javno zatražili radnici.

„Imali smo duži, konstruktivni razgovor. Dogovoreno je da za stol sjednu predstavnici sindikata i radnika čistoće, kako ne bi bilo šumova u kanalu. Stavit ćemo sve brojke na stol i vidjet ćemo što to znači financijski za Holding i Čistoću”, izjavio je.

Sporno pitanje između uprave Holdinga i sindikata je kako rasporediti novac koji treba uložiti u povećanje plaća radnika, ponovio je gradonačelnik.

Tomešević je pred novinare došao obučen u radno odijelo Čistoće jer je također dogovorio da provede nekoliko sati s radnicima u smjeni skupljajući otpad s ulica.

„Ja sam na edukaciji kao pomoćni radnik, da bih bolje razumio sve probleme s kojima se radnici susreću. Ja nisam kao Milan Bandić koji je učio radnike kako da nešto rade, ja sam ovdje da naučim”, istaknuo je.

Dodao je kako će prikupljati vrećice i odlagati ih u kamion, ali se neće približavati upravljačkom mehanizmu vozila.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Damir SENČAR/ ml