vesna pusić milanović

Bivša šefica diplomacije Vesna Pusić oglasila se na Facebooku povodom govora Zorana Milanovića na sastanku s predstavnicima braniteljske populacije, ocjenjujući da se u predizbornoj kampanji, nažalost, često govore pretjerane stvari. U podužoj objavi, Pusić nigdje ne imenuje Milanovića, niti spominje nesretni sastanak na Iblerovom trgu.

Vesna Pusić bila je prva potpredsjednica Vlade u mandatu premijera Zorana Milanovića, ministrica vanjskih i europskih poslova, ujedno i njegova ‘desna ruka’ kao tadašnja predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) u Kukuriku koaliciji.

“Nacionalni naboj je i kod nas, a i u zemljama u našem susjedstvu, postao gotovo standardni instrument političkog nadmetanja. Mislim da s time treba prekinuti. Niti jedna od naših država nastalih na jugoistoku Europe u devedesetim godinama prošlog stoljeća nije savršena i svi imamo još jako mnogo posla. BiH vjerojatno više od drugih, ali najmanje svojom krivnjom”, poručila je Pusić.

Dodala je da je u posljednjih 25 godina toliko destrukcije bilo usmjereno na BiH da je impresivno da se ta država ipak uspijeva održati na nogama. “BiH zaslužuje svaku podršku u svojoj konsolidaciji i na svom putu prema EU članstvu. U razdoblju od 2012. pa do konca 2015. tu je podršku od Hrvatske i imala i imat će je i u buduće”, napisala je Pusić.

Što se pak Srbije tiče, Pusić smatra da bilateralni odnosi od konca rata nisu nikada bili lošiji nego danas, a to nikome nije u interesu.

“Srbija ima vlast kakvu su njeni građani izabrali. To vrijedi za sve zemlje. Naši odnosi se ne mogu temeljiti na simpatiji ili antipatiji, odnosno ljubavi ili mržnji. Moraju se temeljiti na racionalnom interesu. A naš interes je mir i stabilnost u regiji, rješavanje problema pregovorima i dogovor tamo gdje nas činjenica susjedstva upućuje na dogovor. Naš interes je i gospodarska suradnja, promet, sigurnost ulaganja, sigurnost građana”, poručila je Pusić, dodajući da je u tom smislu srbijanski Zakon o regionalnoj jurisdikciji neodrživ i štetan, kako za međusobne odnose kao i u kontekstu EU-a.

“O tome treba i bilateralno pregovarati kako bi se garantirala sigurnost građana i uklonio taj trajni povod za vječno vraćanje na ustaše i četnike”, zaključila je Pusić.

Izvor: Sloboda.hr/tportal/Facebook
Foto: