Na izvanrednom summitu EU-a, održanom preko video-konferencije, u fokusu je bilo pitanje: kako ubrzati cijepljenje i kako se vratiti u normalan život. Šefovi država i vlada su se složili da uvedu tzv. COVID-putovnice, prenosi Deutsche Welle.

Načelno su šefovi vlada EU-a odlučili da se izradi jedinstvena zdravstvena putovnica, odnosno propusnica, koja bi cijepljenim ljudima omogućila određene slobode kao što su putovanja ili sudjelovanje na konferencijama i kulturnim događajima. “Politička odluka” o tome što se točno može učiniti s potvrdom o cijepljenju još nije donesena, rekla je kancelarka Angela Merkel na svojoj konferenciji za novinare u Berlinu. “Ja nisam programer”, odgovorila je Merkel na pitanje DW-a bi li takav elektronski certifikat ili COVID-putovnica o cijepljenju trebala biti dostupna prije ljetnog odmora. “Ali, sigurno će biti dostupna u doglednoj budućnosti”, dodala je njemačka kancelarka. Pri tome će samo izrada nacionalnih COVID-putovnica, koje bi potom trebale biti spojene u zajedničku EU-zdravstvenu putovnicu, trajati tri mjeseca.

“Put ka normalnosti”

Za zdravstvenu putovnicu se zauzeo, pored svojih kolega iz Grčke, Cipra i Španjolske, i austrijski kancelar Sebastian Kurz. Pred konferenciju Kurz je rekao da bi “zelena putovnica” bila prikladna za ljude koji su cijepljeni ili su se oporavili od korone kao i da bi omogućila “komadić slobode” ali i “uređen europski put ka normalnosti”.

“Ali to ne znači da na kraju smiju putovati samo cijepljeni ljudi”, tvrdi kancelarka Merkel.

I prekogranični promet unutar EU-a mogao bi se odvijati neometano. Međutim, testovi na COVID bi se mogli zahtijevati prilikom ulaska u neku od članica EU-a. Načelno je državama članicama prepušteno da odluče kako u budućnosti žele koristiti zdravstvene putovnice u kojima su potvrde o cijepljenju. “COVID-putovnica je politički neutralna”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Predsjednik Zastupničkoga kluba kršćanskih demokrata u Europskom parlamentu Manfred Weber (CSU) pozvao je šefove država i vlada da požure. Bila bi to “birokratska noćna mora” kada bi se cijepljenim ljudima naknadno trebalo izdavati COVID-putovnice, rekao je Weber za DW.

Macron i Merkel cjepivo koje je kupila EU želi dati Africi

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovio je svoj prijedlog da se doze cjepiva, koje je kupio EU, doniraju siromašnim zemljama Afrike. Macron je spomenuo brojku od pet posto. Kancelarka Angela Merkel pozdravila je Macronov prijedlog, ali je dodala da trenutak kada bi to trebalo početi još nije utvrđen.

Danas su prva cjepiva, kupljena preko UN-ove inicijative Covax, isporučena u Ganu i Obalu Bjelokosti. Cijepljenje bi trebalo početi sljedećeg tjedna. “Ovo je globalna epidemija, svi moraju biti cijepljeni. Nitko nije siguran ako svi nisu sigurni”, rekao je predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel.

Kancelarka Merkel jasno je istakla da do daljnjeg ne bi trebalo zatvarati granice s Francuskom. “Granične kontrole nisu na dnevnom redu”, naglasila je kancelarka. Iako je u Francuskoj na snazi policijski sat i iako su Francuzi uveli pojačane testove na granici sa Saarlandom, promet robe i ljudi koji prelaze granicu trebali bi i dalje biti mogući. Granične kontrole s Tirolom i Češkom – “područjima mutacija”- ostaju na snazi. “U određenim slučajevima prisiljeni smo uvoditi određena ograničenja”, rekla je Angela Merkel. Dodala je i da bi oni, koji putuju na posao iz jedne u drugu zemlju, trebali moći nastaviti raditi, ali da ih treba redovito testirati. Europska komisija uputila je kritike na adrese Njemačke i pet drugih država EU-a zbog uvođenja graničnih kontrola, nazivajući te mjere “nerazmjernim” i uz konstataciju da narušavaju unutarnje tržište.

Izvor: Sloboda.hr/DW.com