Slučaj hrvatskih državljana uhićenih u Zambiji pod sumnjom u trgovanje ljudima kroz posvojenja iz DR Kongo privukao je i pozornost europskih institucija, piše u ponedjeljak Večernji list.

Na dnevni red plenarne sjednice Europskog parlamenta u veljači uvrštena je, naime, izjava Europske komisije o prekograničnim posvojenjima i potrebi veće transparentnosti i snažnije međunarodne suradnje u tim postupcima, a raspravu je inicirao hrvatski zastupnik Ladislav Ilčić iz Hrvatskih suverenista.

Europskom parlamentu Ilčić predlaže donošenje rezolucije o međudržavnom posvojenju, za što, kaže, ima podršku svojih Europskih konzervativaca i reformista (ECR), ali i većine ostalih klubova.

– Posvojenje djeteta plemenit je čin, no da bi prije svega djeca, a onda i posvojitelji, bili zaštićeni, moramo stati na kraj organiziranom kriminalu i zakrpati rupe u sustavu koje kriminalci koriste za trgovinu djecom. Zato sam inicirao ovu rezoluciju, koja je u kratkom roku dobila veliku potporu zastupnika i vodstava političkih grupacija – rekao nam je Ilčić, uvjeren kako je slučaj uhićenih hrvatskih državljana, nakon niza problematičnih slučajeva u zemljama EU, dobar povod da se tim važnim pitanjem pozabavi Europski parlament i da se osiguraju uvjeti za bolju međunarodnu suradnju.

Rezolucijom bi se, prema njegovu prijedlogu, članice EU pozvalo da privremeno ili trajno obustave posvojenja iz DR Konga i drugih zemalja s raširenom praksom trgovanja djecom dok se ne uspostave mehanizmi koji će omogućiti sprječavanje takve prakse, a potencijalnim posvojiteljima pružiti efikasan i provjeren postupak posvojenja.

U prijedlogu o kojem će se zastupnici izjasniti nakon što Komisija podastre svoje viđenje situacije, upozorava se kako se u tim postupcima vrti velik novac, koji u najvećoj mjeri ostaje privatnim agencijama.

A to, pak, vodi u opasnost da agencije za posvajanje svoje financijske interese stave ispred interesa djece, posebno kad se zna da većina takvih posvojenja ide iz nerazvijenih i siromašnih zemalja, s plodnim tlom za korupciju, krađu i trgovanje djecom, piše Večernji list.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: screenshot facebook