BQ5D4678

Svetkovina zaštitnice Grada Zagreba, Majke Božje od Kamenitih vrata, proslavljena je sinoć svečanom misom u zagrebačkoj prvostolnici nakon čega je krenula procesija gradskim ulicama do Kamenitih vrata.

Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je prefekt Kongregacije za katolički odgoj kardinal Zenon Grocholewski, u zajedništvu s kardinalom Josipom Bozanićem, nadbiskupom zagrebačkim, Alessandrom D’Erricom apostolskim nuncijem u RH, predsjednikom BK BiH biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom, mons. Josipom Mrzljakom, biskupom varaždinskim, mons. Vladom Košićem, biskupom sisačkim, mons. Nikolom Kekićem, biskupom Križevačke eparhije, mons. Vjekoslavom Huzjakom, biskupom bjelovarsko-križevačkim, te pomoćnim zagrebačkim biskupima – mons. Valentinom Pozaićem, mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim.

U svojem se pozdravnom govoru kardinal Bozanić spomenuo svih onih kojima su teške poplave u našoj Domovini i susjednim zemljama prouzročile gubitke i nesigurnost. „Da bi im naša kršćanska ljubav bila oslonac u teškoćama, milostinju ovoga Slavlja usmjerit ćemo za potrebne u poplavljenim područjima“, kazao je Kardinal. Zahvalio je kardinalu Grocholewskom, čiji je pohod zagrebačkoj Crkvi još jedan znak njegove povezanosti s hrvatskim narodom i Crkvom u Hrvatskoj, te mu kao trajni spomen na ovo slavlje darovao lik Majke Božje od Kamenitih vrata.

Na početku svoje homilije, kardinal Grocholewski osvrnuo se na pročitano evanđelje, odnosno na Elizabetine riječi koje se odnose na Mariju: „Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!“ Od tih je riječi, kazao je kardinal Grocholewski, sv. papa Ivan Pavao II. napravio središnju misao svoje predivne enciklike o Mariji Redemptoris Mater.

„Taj je papa, sada svetac, izrazio veliko divljenje Marijinom vjerom, primjećujući da se toj njezinoj vjeri treba diviti ne samo u Navještenju, kada je Marija anđelu Gospodnjemu odgovorila: ‘Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi’, nego se treba diviti Mariji u cijelome njezinu životu“, smatra Grocholewski, dodavši da je vjera temeljna stvarnost u životu svakoga od nas i da o njoj ovisi sav dinamizam našega kršćanskog života i naš hod prema svetosti.

majka-boc5beja

Prisjetio se svojih gimnazijskih dana kada je često uvečer izlazio promatrati zvijezde. Upravo je vjera, nastavio je Grocholewski, poput noći posute zvijezdama. „U vjeri vidimo nejasnije, nepreciznije (puno je otajstava, puno toga što nismo sposobni razumjeti), ali vidimo dalje, ispunjenije; vidimo svoj maleni život u perspektivi vječnosti, cjelovitosti svoga postojanja“, objasnio je.

Upozorio je na čovjekovu slabost u duhovnom životu, koja proizlazi iz našeg ograničavanja na ovaj, zemaljski život. „Imam dojam da se mi kršćani često ponašamo poput pogana koji izvana podupiru vjeru; koji se očituju u prilog vjere; koji ju čak i brane, ali nemaju hrabrosti skočiti u rijeku vjere; nemaju hrabrosti promišljati i djelovati u skladu s kategorijama vjere“, naglasio je Grocholewski, napominjući da istinska pustolovina vjere započinje baš tada, kada se bacimo u rijeku vjere, kada počinjemo misliti i djelovati sukladno logici vjere. „Takva je bila Marijina pustolovina vjere i svih svetih, kao i ključ njihove plodnosti u životu Crkve“, podsjetio je.

Na kraju svoje homilije, pozvao je vjernike da budu hrabri za razmišljanje, za prosuđivanje i za korjenito djelovanje, sukladno logici vjere. „Tada vaš život i vaš apostolat u današnjemu svijetu, na koji smo svi pozvani, neće moći ostati bez ploda“, zaključio je kardinal Grocholewski.

Također, misi je nazočio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s drugima članovima gradske uprave.

Nakon misnog slavlja uslijedila je procesija sa svijećama i slikom Majke Božje od Kamenitih vrata od Kaptola, sjevernom stranom Trga bana Josipa Jelačića i Radićevom ulicom do Kamenitih vrata i Trga sv. Marka. Procesijski hod završio je molitvom pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata.

Dan grada Zagreba, 31. svibnja obilježen je danas i svečanom sjednicom Gradske skupštine te je 17 zaslužnih pojedinaca, tvrtki i institucija dobilo nagrade Grada Zagreba.

Izvor: M.M./HRsvijet.net