časopis obnova matica hrvatska

Velika dvorana Matice hrvatske bila je u utorak domaćin predstavljanju drugog broja časopisa „Obnova“. Časopis za kulturu, društvo i politiku, kako mu glasi podnaslov, predstavili su glavni urednik Marko Paradžik, pročelnik Odjela za politologiju Matice hrvatske Jure Vujić te intervjuirani sveučilišni profesori Stjepan Šterc, Mario Grčević i Miroslav Akmadža. Ovaj, drugi broj časopisa bavio se temom identiteta.

Jure Vujić je u ime Matice hrvatske iznio pohvalu mladima na izradi časopisa „Obnova“, ali i nezadovoljstvo oskudnom zastupljenošću europskih tema i kritike globalizacijske prijetnje partikularnim identitetima. „Identitet se danas može odabrati kao u shopping centrima. Takav identitet á la carte najveća je prijetnja kolektivnim i individualnim identitetima“, poručio je Vujić. Ugledni hrvatski geopolitički analitičar i esejist smatra kako Hrvatska kasni po pitanju oblikovanja svojeg nacionalnog identiteta uslijed kasnog stvaranja hrvatske države. Hrvatski je narod već kratko nakon ostvarenja svoje državnosti, ne stigavši stvoriti vlastiti model nacionalne zajednice, ušao u postmoderno doba, u kojem je suočen s globalizacijskim prijetnjama svojemu identitetu, zaključuje Vujić.

Marko Paradžik, glavni urednik časopisa, rekao je kako se časopis na interdisciplinarni način bavi temama važnima za današnje društvo. Kao posebnosti drugog broja istaknuo je dvostruko veći broj članaka i stranica, bolji grafički design i nove suradnike. Pozvao je mlade ljude da se uključe u stvaranje i trećeg broja „Obnove“.

časopis obnova matica hrvatska

Sveučilišni profesor na Geografskom odsjeku PMF-a i bivši doministar znanosti prof.dr.sc. Stjepan Šterc u svojem je izlaganju istaknuo važnost prostora za nacionalni identitet. Kao stručnjak za demografske teme, upozorio je na prijetnju izumiranja hrvatskog naroda i depopulacije Hrvatske te eventualnog naseljavanja hrvatskog nacionalnog prostora drugim narodima. „Protiv Hrvatske se vodi specijalni rat“, smatra Šterc. Pohvalio je napore studenata i mladih ljudi na oblikovanju ovakvog časopisa i bavljenju temama od iznimne važnosti za budućnost hrvatskog naroda.

Hrvatski jezikoslovac i profesor na Hrvatskim studijima prof.dr.sc. Mario Grčević vjeruje da se „vodi neka vrsta specijalnog rata protiv hrvatskog jezičnog osamostaljivanja“. Iznio je pregled pokušaja ustrojavanja tijela koja bi se bavila normiranjem hrvatskog jezika i njihovih gašenja od strane hrvatskih vlasti. „U jeziku se zrcale i hrvatske identitetske dvojbe“, rekao je Grčević osvrćući se na temu drugog broja „Obnove“, za koji kaže i kako ima sve odlike znanstveno-popularnog časopisa.

Prof.dr.sc. Miroslav Akmadža, znanstveni suradnik Hrvatskog instituta za povijest i profesor na Hrvatskim studijima, iznio je kritiku povezivanja vjere i Crkve s nacionalnim identitetom. Akmadža je ustvrdio kako je vrh Katoličke Crkve u Hrvatskoj tijekom dijela 19. i prve polovice 20. stoljeća bio pro-jugoslavenski orijentiran dok je, ironično, Božo Milanović kao hrvatski istarski svećenik koji je inzistirao i na očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta pod talijanskom okupacijom, posve zaboravljen. „Crkva se ne bi trebala baviti nacionalnim pitanjem i politikom“, smatra Akmadža. Priznao je svoju prvotnu skeptičnost prema suradnji s časopisom, ali – kako kaže – na prihvaćanje iste nagnala ga je želja studenata za raspravom i sudjelovanjem u nečemu.

Skup, kojem je prisustvovao velik broj studenata i mladih, uveličala je i klapa „Stina“ s odličnim izvedbama nekoliko hrvatskih domoljubnih pjesama.

Svoj primjerak časopisa “Obnova” možete naručiti na [email protected]. Cijena je 40 kuna, a način plaćanja i dostave po dogovoru.

Autor: L.M.

[photomosaic ids=”5226,5227,5228,5229,5230,5231,5232,5225″]