plenković petrov most hdz

Završio je drugi krug pregovora čelništva HDZ-a i Mosta o poslijeizbornoj suradnji i sastavljanju vlade. Dogovorena je platforma za buduću stabilnu Vladu i hodogram promjena. Neke od Mostovih uvjeta moguće je ostvariti odmah, a idući sastanak je najavljen za idući ponedjeljak, kazali su Plenković i Petrov. Nije se pričalo o ministarstvima, ona će biti predmet budućih razgovora.

Današnji razgovori su bili fokusirani na 7 Mostovih točaka. Dio tih točaka realno je ostvariv na početku saziva Sabora, dio tih točaka bit će sigurno dio programa Vlade RH s jasno definiranim hodogramom. Pojedine točke zahtijevaju dodatne konzultacije. Dogovoreno je da naši stručnjaci precizno definiraju zaključke po svakoj od tih točaka, a idući će se sastanak održati idući ponedjeljak”, izjavio je nakon završetka razgovora Andrej Plenković. “Radimo na platformi stabilne vlade”, dodao je.

Božo Petrov je izrazio zadovoljstvo načinom na koji su protekli razgovori. “Neke su stvari provedive odmah, a za neke se čeka riječ stručnih skupina”, kazao je Petrov. Nada se da će idući ponedjeljak razgovori biti gotovi – barem što se tiče ovih 7 jamstava. Dodao je da Most ovog trenutka neće inzistirati na isključivom gospodarskom pojasu, ako im stručnjaci daju jasne protuargumente. Za HRT pristojbu kazao je kako će se ići u smanjenje HRT pristojbe, ali ne ovog trenutka, nego u roku od 6 mjeseci. “Unutar 30 dana konstituirat će se Sabor i izglasati zakoni. Za stvari koje zahtijevaju dodatne pripreme – HDZ i Most će potpisati sporazum u kojemu će se naznačiti stvari koje se trebaju učiniti, s jasno izrađenim rokovima”, kazao je Petrov.

“Možete napraviti kompromis kada postoje dobri argumenti. Imamo kvalitetan razgovor i očekujem da će stručne skupine koje smo zadužili obaviti svoj posao. Očekujem da ćemo u ponedjeljak biti gotovi barem sa sedam jamstava koje smo postavili. Za neke aktivnosti treba više vremena, na bolji način se može napraviti, ali i sistematičnije. Jedna od stvari je isključivi gospodarski pojas gdje možemo pokazati konstruktivni dijalog”, kazao je nakon pregovora Petrov i napomenuo kako uopće nije bilo govora o nikakvim ministarstvima.

“Sada nismo izdefinirali koja od jamstva će ići odmah. Slažemo se da je potrebno napraviti puno stvari, ali treba se napraviti sustavno. U ovom trenutku ne pregovaramo, već želimo uspostaviti kvalitetan odnos. Gospodina Plenkovića moram preporučiti za buduće pregovore sa sindikatima, jer je zaista dobar”, kazao je Petrov.

Plenković je dodao kako su se brzo dogovorili vezano za prava državnih dužnosnika, korištenja tri preferencijalna glasa na izborima, financiranja političkih stranaka i HNB-a. “Sustavno pristupamo HRT-u, smatramo da se ona mora restrukturirati, a pitanje pretplate je u nadležnosti NO-a HTR-a i vezana je za sporazum s Vladom. To nisu stvari koje se mogu donositi temeljem dogovora dviju političkih stranaka”, dodao je Plenković.

Izvor: Sloboda.hr/HRT/Jutarnji list