Novi njemački ministar obrane Boris Pistorius preuzeo je u četvrtak dužnost nakon čega se odmah susreo s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom, s kojim je razgovarao o obrambenoj suradnji dviju zemalja, posebice kad je riječ o potpori Ukrajini.

“Putinov užasni rat protiv Ukrajine je NATO-u dao priliku da se dokaže da je to što jest: stabilan savez koji je pokazao sposobnost za brzu reakciju, a tako će i ostati”, rekao je Pistorius nakon sastanka s američkim kolegom po položaju.

Novi njemački ministar obrane je izrazio zahvalnost za podršku SAD-a.

“Kao i toliko često u povijesti tako i sada Njemačka i SAD stoje zajedno rame uz rame”, rekao je Pistorius.

Austin je Njemačku nazvao “jednim od najvažnijih saveznika SAD-a” i izrazio zadovoljstvo budućom suradnjom s novim ministrom obrane.

“Želio bih zahvaliti njemačkoj vladi za sve što je napravila za jačanje ukrajinske obrane”, kazao je Austin. On, međutim, nije konkretno spominjao pitanje slanja njemačkih tenkova u Ukrajinu, oko kojeg se posljednjih dana vode rasprave i o čemu će sigurno pregovarati i dvojica ministara.

Boris Pistorius (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) je prije sastanka s Austinom od predsjednika Njemačke Frank-Waltera Steinmeiera preuzeo vjerodajnice, čime je preuzeo dužnost ministra obrane.

On je tom prilikom najavio kako će dalje raditi na procesu jačanja njemačke vojske, Bundeswehra, posebice u svjetlu ruskog napada na Ukrajinu.

“Njemačka nije strana u ratu, ali smo unatoč tome pogođeni ovim ratom”, rekao je Pistorius prilikom preuzimanje dužnosti.

Novi njemački ministar obrane kazao je da je Njemačka spremna poduprijeti Ukrajinu te da Berlin stoji rame uz rame sa svojim saveznicima u ukrajinskoj borbi za slobodu i teritorijalni integritet. 

Pistorius je preuzeo ministarstvo obrane nakon što je dosadašnja ministrica Christine Lambrecht u ponedjeljak podnijela ostavku.

Lambrecht se nalazila na udaru kritika da ne provodi dovoljno brzo proces reformi u Bundeswehru. Odmah nakon napada Rusija na Ukrajinu u veljači prošle godine, njemački kancelar Olaf Scholz je najavio osnivanje fonda od 100 milijardi eura za modernizaciju Bundeswehra.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/EPA/CLEMENS BILAN