lampedusa tragedija emigranti brod

Rano jutros novih 98 emigranata stiglo je u sicilijansku luku Pozzallo. Spasili su ih lokalni obrtnici. Vlasti u Siciliji izjavile su da je gotovo polovina žena i djece. Čim su stigli do obale, pružena im je medicinska pomoć i utočište. Zasad se smatra da ova skupina emigranata nema veze s jučerašnjom tragedijom libijskog broda na Sredozemlju.

A prema svjedočenju jednoga od preživjelih na izbjegličkom brodu koji je jučer potonuo između libijske obale i talijanskog otoka Lampeduse bilo je 950 ljudi.

“Bilo nas je 950, uključujući 40 do 50 djece i oko 200 žena”, rekao je državnom odvjetništvu u Cataniji preživjeli, za kojega je utvrđeno da je iz Bangladeša, objavila je talijanska novinska agencija Ansa.

Na početku istrage priopćeno je da je u havariji broda stradalo oko sedamsto osoba, no preživjeli emigrant, za kojega je utvrđeno da je iz Bangladeša, ispričao je da je na brodu bilo oko 950 ljudi među kojima 50-ak djece i 200 žena.

Potvrdio je izjave očevidaca da su mnogi putnici bili zaključani u prostoru za teret odnosno da su krijumčari zaključali vrata i blokirali ih.

“Krijumčari su zaključali vrata i blokirali ih u pokušaju da iziđu”, rekao je preživjeli koji je smješten u bolnicu na Siciliji.

Potraga u Sredozemlju i dalje traje. Uz talijansku, sudjeluju i malteška obalna straža, mornarica i helikopteri. Prema posljednjim vijestima, spašeno je samo 28 imigranata, a iz mora su izvučena 24 tijela.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini po hitnom je postupku na današnji sastanak Vijeća ministara vanjskih poslova uvrstila temu imigracije i stradanja na Mediteranu. Vrijeme je, priopćila je Mogherini, “da Eurospka Unija djeluje bez odgode kako se takve tragedije više ne bi događale.” Ministrima će se pridružiti i europski povjernik za migraciju Dimitris Avramopoulos koji je zbog toga otkazao sve svoje poslove.

Malteški premijer Joseph Muscat dogovorio je hitan razgovor s talijanskim premijerom Matteom Renzijem.