mesić, snimka, stjepan mesićFoto: Snimka zaslona

Radio emisija KROS, koja se na hrvatskom jeziku emitira u njemačkom gradu Karlsruheru na svojem je Facebook profilu objavila snimku govora bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića iz ožujka 1990. godine uoči izbora u Hrvatskoj kada je bivši hrvatski predsjednik bio glavni tajnik HDZ-a.

Svog govor počeo je kritikom Komunističke partije Jugoslavije. – Komunistička partija koja se nazivala nakon toga Savez komunista, a sad si tepa kao Stranka demokratske obnove, obećava demokraciju. Obećava puno toga, ali kao što sam i sinoć na jednog skupu rekao: lisicu možete obojiti i bijelom i crvenom i žutom bojom, ali ona će uvijek loviti kokoši – kazao je Mesić za što je zaradio veliki pljesak.

Mrak koji traje 45 godina

Govoreći o nadolazećim izborima u Hrvatskoj rekao je da treba iskoristiti povijesni trenutak za prekidanje “45 godina mraka”. – Sudbina domovine je u našim rukama i svakog od vas. Sada, ako iskoristimo taj povijesni trenutak postoji mogućnost da zauzmemo svoje mjesto među slobodnim i demokratskim nacijama Europe, a ako propustimo taj trenutak, prepustimo se svojim međusobnim svađama, postoji mogućnost da taj mrak koji traje 45 godina, potraje i dalje – kazao je Mesić i dodao kako je u “našim rukama naša sudbina”.

– HDZ mnogi napadaju. Ima mnogo stranaka i pokreta koji su, u nekim zahtjevima, i radikalniji od nas. Ali njih nitko ne napada. Oni mogu pričati što god hoće i nitko im neće prigovoriti, ni vlast ni bilo koja etablirana snaga u zemlji. Ali ako Hrvatska demokratska zajednica izađe sa svojim stavovima i programom, ona je taj momenat napadana – kazao je Mesić.

“Borimo se za ravnopravnost svih onih koji smatraju Hrvatsku svojom domovinom”

Tvrdi da su Hrvati sebi “iskrčili put sabljom u ruci”. – Svi drugi su na taj prostor došli ili našom dobrotom ili našom naivnošću. Sada kada Hrvati povijesno razmišljaju, javljaju se snage koje prigovaraju nacionalnom znaku naše partije. Nacionalnom simbolu. Željeli bi vjerojatno da mi u 21. stoljeće dođemo sa onim zastarjelim alatkama koje Savez komunista ima na svojim zastavama. S tim alatkama neka oni idu u povijest, a mi ćemo im to omogućiti – kazao je Mesić te dodao da je HDZ demokratska stranka koja će se za svoje stavove boriti demokratskim metodama.

Naglasio je i da je HDZ stranka koja se bori za građanske slobode svih u Hrvatskoj. – Borimo se za ravnopravnost svih Hrvata i svih onih koji smatraju Hrvatsku svojom domovinom – kazao je Mesić te dodao kako oni nisu “revanšisti” i da će tadašnjim ljudima iz vlasti biti bolje kada HDZ dođe na vlast, nego što je njima bilo kada je na vlasti bila Partija.

“Jašili su Mlečani, Turci, Talijani, Nijemci, Mađari, srpska oligarhija”

– Hrvatski narod svoj suverenitet s nikim ne želi dijeliti – rekao je Mesić te dodao kako “nema nikakve suverenosti izvan Hrvatskog sabora”. – Hrvatski narod je kroz povijest svim svojim susjedima nudio svoje vratove da nas jašu. Jašili su Mlećani, Turci, Talijani, Nijemci, Mađari, srpska oligarhija – rekao je Mesić i zaradio pljesak.

– Svoje vratove više nikome nećemo ponuditi – zaključio je Mesić te dodao da je “totalitarni režim vladao tako što je zemlju plašio vanjskim neprijateljem, a unutarnja kompozicija je bila napravljena tako da svatko može biti unutarnji neprijatelj”.

– Svaka kritika bila je proglašena neprijateljskim činom, svaka pjesma koja je pjevala slobodi bila je proglašena neprijateljskim činom. Režim se mogao održavati samo da ima što više neprijatelja pa i mnogi koji ovdje sjedimo sigurno su prošli te škole i vidjeli su da je to bio sustav, a ne ekscesna pojava. Režim je mogao vladati putem političke i partijske policije, a sada nema više mogućnosti ni za partijske armije ni za partijske i političke policije. Taj režim pokušava zaustaviti HDZ da bi zadržao svoje privilegije – kazao je Mesić 90-te te poručio vladajućem režimu da nakon preuzimanja vlasti “privilegija više neće biti”.

Jure Bilić pekar, Mika Špiljak šuster

– Jure Bilić je pekar, pa ako netko želi jesti taj kruh, neka ga slobodno pozove. Mika Špiljak je šuster pa ako netko želi te cipele nositi, neka kupi kod njega – kazao je Mesić i dodao kako je sasvim sigurno da se politikom više neće baviti.

– Mi kao europski narod u svakom slučaju ne zaslužujemo da u svom korpusu imamo političku policiju koja o svima nama pravi dosijee i na temelju njih odlučuje kada će tko postati neprijateljem. To je jedan sustav po kojem se stavljaju o svakome od nas primjedbe, pa kad zatreba, ladice se otvaraju, proglašava se neprijatelj i plaši narod. Ukoliko ovdje ima neki niži redarstveni dojavnik pa je zadužen da mora podnijeti izvještaj što smo govorili, moramo mu reći neka ostavi olovku, jer ovdje se sve snima i neka samo uzme snimku i pošalje na adresu. Budimo ljudi, pa neka čovjek zaradi koji dinar, jer uskoro više te šanse neće imati – zaključio je Mesić te dodao da i te ljude treba shvatiti.

– Oni koji su učili vjeronauk znaju da je Juda Iškariotski bio najomiljeniji učenik Isusa Krista i da je počinio izdaju – kazao je Mesić i objasnio na koji način je razmišljao Juda te da je mislio da će tom izdajom cijeli svijet saznati da je Isus sin Božji, a on će zaraditi i novac.

Niži redarstveni dojavnici

– Tako i ovi niži redarstveni dojavnici neka javljaju što mi govorimo, napravit će veliko djelo, pa neka i njihove gazde znaju što im se sprema i što ćemo napraviti. Od naše domovine htjeli su napraviti nekakav novi vilajet, stvarane su nove nacije pa i ona jugoslavenska. I onda su vidjeli da je malo teško od Hrvata napraviti Jugoslavena, da je od Srbina teško napraviti Jugoslavena, pa su rekli da idu krenuti prvo od miješanih brakova. Pa, kao, iz miješanih brakova nema smisla da se stvaraju stare nacije, treba stvoriti novu, jugoslavensku naciju. To je jedino jugoslavenski izum. Jer nikada niste čuli da između Španjolke i Portugalca se stvara nekakva nova nacija. Ali ni između Francuza i Njemice sigurno se ne stvara nova nacija. Ali po ovoj logici, to bi bili isto Jugoslaveni, jer su iz miješanih brakova – kazao je Mesić na što je pokupio veliki pljesak okupljenih.

– Vlast s HDZ-om plaši Srbe u Hrvatskoj. Svaki Srbin u Hrvatskoj mora znati da ukoliko Hrvatsku smatra svojom domovinom je dobrodošao, ali mora raditi na dobrobit te domovine, a ne za Miloševića i Šešelja. Ne za one bradate spodobe koje nam se prijete mitinzima. Vidjeli ste i miting koji je održan na Petrovoj gori sa simbolima, kokardama, šajkačama i srpskim zastavama u srcu Hrvatske. Zašto je izabrana Petrova gora. Tu je posljednji hrvatski vladar Petar Svačić izgubio život, a Hrvatska izgubila svoju suverenost. Htjeli su nam zabiti nož u srce i reći i tu ćete izgubiti svoju suverenost. Prevarili su se jer ukoliko budu miting htjeli održati u Zagrebu na Jelačić placu, moramo im poručiti: svi koji dođu na Trg, stat će pod jedan kišobran – kazao je Mesić te ponovio da oni nisu “revanšisti”.

Bitka za Hrvatsku u njenim povijesnim i sadašnjim granicama

– Oni koji su nas progonili, njima će sigurno biti ljepše nego je nama bilo. Oni koji neće moći naći posla, jer njihova profesija više neće postojati, neki si traže uhljebljenje na nekim drugim prostorima. Jer možda, za službenike UDBA-e, ima još negdje režima kojima su potrebni pa neka idu kao gastarbajteri, u svojim džepovima i za svojim pojasevima imaju instrumente s kojima su radili tamo i ovdje, pa neka to koriste, ako im to netko može platiti. Ne vjerujem da bi bili toliko ludi. Onaj koji je učinio kazneno djelo i zloupotrijebio vlast ima se razloga bojati, ali onaj tko je pošteno i savjesno radio, ne mora se plašiti. Ne možemo ništa dobro obećati onima koji su okrvavili ruke – rekao je Mesić te dodao da se u domovini “bije velika bitka za Hrvatsku”.

– U domovini se bije jedna velika bitka za Hrvatsku u njenim povijesnim i sadašnjim granicama. Mi ne ostvarujemo samo suverenost na prostoru sadašnje Hrvatske. Hrvatski narod ostvaruje suverenost i na prostoru Bosne i Hercegovine jer i tamo je hrvatski narod, uz ostala dva, također, suveren narod. Ima razloga da se plaše oni kojima mi odgovaramo, da neće proći nikakve parole i prijetnje, jer mi nismo narod koji se da zaplašiti. Taj narod je znao odgovoriti kad je ugrožen njegov opstanak – poručio je Mesić te dodao da je zbog iseljavanja ugrožen hrvatski narod.

– Srbi u Hrvatskoj imaju pravo na autonomnost, ali kulturnu, to im nitko ne dira. Svoj jezik mogu znati. Ali nema nitko pravo, pa ni Srbi u Hrvatskoj Hrvatske prozivati, kako će zvati svoj jezik. Mi ga više od tisuću godina zovemo hrvatski i hrvatski će ostati – rekao je Mesić te dodao kako od 2. svjetskog rata do 90-te godine demokracije nikada nije bilo. – Mi nemamo vremena nadmudrivati se s Partijom – kazao je Mesić te dodao da im na riječ “više ne možemo vjerovati”. – 45 godina ovaj narod im je vjerovao na riječ, a sad bi to morao biti šašav narod koji bi opet povjerovao na riječ – rekao je Mesić i dodao kako je “noć trajala 45 godina”. – Nitko u Hrvatskoj ne može imati ni milimetra manje zato što nije Hrvat, ali ni pol milimetra više – zaključio je Mesić.


Izvor: Sloboda.hr/Večernji list