Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić na N1 televiziji govorio je o aktualnim političkim odnosima u BiH i regiji. Kazao je da je njegova politika bila “detuđmanizacija” u smislu politike prema BiH, a da se opet pokušava na scenu plasirati “tuđmanizacija”.

>>> NOVI VIDEO Mesić priča viceve o Srbima i Židovima: “Ovaj je dobar!”

“Pratim jer je to i sasvim normalno, jer kriza u BiH se tiče Europe i svijeta i zato je treba riješiti na najdemokratskiji i najpravedniji način. To je onda politika koja se neće voditi u Beogradu, Zagrebu, nego politika koja će se voditi u BiH, ali i uz pomoć međunarodne zajednice.

Sve skupa je to malo čudno, ali ja polazim od toga da BiH nije bila u centru pažnje međunarodne zajednice i Europe dok su krize bile u nekim drugim prostorima. Budući da postoje ambicije da se ponovi politika Miloševića i Tuđmana, to je opasnost i za Europu i svijet. Normalno opasnost je i za susjedne države, a najviše za BiH”, rekao je.

>>> PROCURILA NOVA SNIMKA MESIĆA IZ 1992.: “Tobože Jasenovac, a to su ustvari filmovi iz Dachau i Auschwitza. Artuković je bio jedan od najobrazovanijih ljudi”

Novinar N1 iz Sarajeva Mesića je podsjetio na nedavnu izjavu da “Tuđmanovi nasljednici misle da je sazrelo vrijeme za podjelu BiH, a Miloševići nasljedncii nisu bili protiv njega zašto što je išao u rat nego zato što je izgubio” pa pitao zašto misle da je sada pravo vrijeme za podjelu BiH:

“Mojim dolaskom za predsjednika Hrvatske i dolaskom Ivice Račana na čelo Vlade,  mi smo najavili totalnu detuđmanizaciju. Ja sam tu politiku nastavio i poslije, moram reći za vrijeme Sanadera i on je prihvatio detuđmanizaciju.

Situacija se promijenila i sad imamo opet tuđmanizaciju. Što znači tuđmanizacija? To znači da se u predsjednikovom uredu odlučivalo o svemu, o globalnoj  politici, o odnosima sa susjednim zemljama, o nogometnu, tko će biti na golu, tko će biti trener…

Mi smo bili polupredsjednički sustav, ali on je bio više od predsjedničkog sustava. Sve se odlučivalo u njegovom uredu i mi smo to htjeli izmijeniti. U Saboru smo željeli dobiti većinu, zato smo se izdvojili jedna veća grupa iz HDZ-a i s oporbom smo mislili da možemo dobiti većinu. Međutim, nismo uspjeli za jedan glas. To mi je žao jer smo tada mogli nastaviti zastupati politiku koju smo htjeli u korist Hrvatske i susjeda“, kazao je Mesić.

Mesić je poručio da je teško procijeniti tko ustvari provodi “tuđmanizaciju”, ali da se i Milanović i Plenković slažu u jednom, a to je podrška Draganu Čoviću kojeg Mesić naziva “razbijačem BiH”.

“Teško je to procijeniti, a obojica se slažu u jednom – to je da podržavaju Dragana Čovića, dakle HDZ BiH. On je razbijač BiH, to je sada postalo sasvim normalno kao što je to bilo lako zaključiti kada je Čović išao na proslavu zabranjenog Dana RS. Ljubav s Čovićem se dalje nastavljala jer on je glavni partner Dodika koji je notorni razbijač BiH.

Ja ne znam, ili ljudi ne razumiju o čemu se radi ili su jednostavno zalutali u politiku. Ako ne razumiju tko razbija BiH, onda je to širi problem. Ja smatram da ne možemo voditi politiku u Zagrebu niti Beogradu, ona se mora voditi u Sarajevu. Za to nema mogućnosti jer svjetski faktori su bili zauzeti nekim drugim centrima i ratištima, jednostavno su zapustili BiH i Crnu Goru.

U Crnoj Gori se pokušava putem SPC-a pripojiti, dovesti vlast tako da se može tako pripojiti ponovo Srbiji. Nadam se da se to neće dogoditi jer Crna Gora je shvatila što znači nezavisnost i raspolagati svojim resursima”, rekao je Mesić.

Mesić je istaknuo i da se hrvatska politika ne može foksuirati samo na izborni zakon u BiH i da kriza u BiH ne bi trebala dugo trajati.

“Ona je iscrpljujuća, pa i za Hrvatsku. Ne može se hrvatska politika voditi na način da bude fokusirana samo na Izborni zakon u BiH. Pa mi imamo toliko problema koje treba rješavati, imamo milijarde koje Hrvatska treba dobiti iz Europe, a nismo povukli te novce. Mi imamo probleme s obnovom Zagreba, Banovine i sve to su naši problemi. Mi smo imali više stanovnika od Irske, a gdje smo mi sada ostali i sada pričamo kako imamo malo zaposlenih”, istaknuo je.

Odgovorom na pitanje o Komšiću Mesić je pokazao da ne razumije stanje u BiH ( ili je totalno zabrazdio pa ga baš briga za činjenice?).

Naime, Mesć je pohvalio glasačko tijelo Bošnjaka, tvrdi da glasaju za Hrvata Komšića jer misle da će ih on bolje predstavljati, dok su Srbi i Hrvati ostali zarobljeni u nacionalne okvire.

“Dobili smo jedna iskorak u bošnjačkom korpusu jer su glasali prema svom političkom opredjeljenju. Oni i dio manjiaca glasali su za Komšića. Ako su Bošnjaci pokazali da se ne opredjeljuju svojom vjerom ili nacijom, nego iz drugih razloga, onda je to trebalo pozdraviti kao iskorak prema europskoj Bosni i Hercegovini, prema građanskoj državi. To se nije dogodilo i onda imamo ovo  danas”, kazao je Mesić.

Izvor: Sloboda.hr/N1