belgija

Osim što se nalaze pod žestokim kritikama jer nisu uspjele spriječiti najnoviji napad, belgijske se vlasti i tajne službe pribojavaju da je belgijska džihadistička ćelija planirala izraditi nuklearnu ‘prljavu bombu’ kao i da je primarni cilj napada bila zapravo jedna od dviju belgijskih nuklearnih elektrana, nakon što se ispostavilo da su se dvojica zaposlenika nuklearke Doel pridružila snagama Islamske države, javlja Jutarnji.

Pretpostavlja se da je jedan od dvojice muškaraca, Ilyass Boughalab, ubijen u Siriji dok je drugi kratko služio zatvorsku kaznu u Belgiji zbog navodne povezanosti s terorističkim ćelijama 2014. S obzirom da je bio upućen u sustav funkcioniranja nuklearne elektrane, ta kratka zatvorska kazna zabrinula je belgijske tajne službe da u tom periodu nije odao tajne terorističkim grupama.

Podsjetimo, dva dana nakon bombaških napada na zračnu luku i podzemnu željeznicu u Bruxellesu u kojima je ubijena 31 osoba te ranjeno preko 250 ljudi, ubijen je zaštitar koji je radio za belgijsko nuklearno postrojenje, a njegova je propusnica ukradena. Didier Prospero upucan je nekoliko puta iz vatrenog oružja u kupaonici u svom domu. Prema pisanju dnevnika Derniere Heure (DH), čim je otkriveno da je ukradena propusnica ubijenog zaštitara u nuklearki u dijelu Belgije Charleroi, ona je poništena. Kasnije su belgijske vlasti objavile da to ubojstvo nije povezano s terorističkim napadima, no nisu objavile detalje o slučaju.

DH je u četvrtak izvijestio da su bombaši samoubojice koji su se raznijeli u četvrtak u stvari planirali napad na jedno od belgijskih nuklearnih postrojenja, ali su zbog niza uhićenja ubrzali svoje planove i odlučili napasti glavni grad Belgije i EU.

No, još uvijek nije sasvim jasno je li belgijska džihadistička ćelija planirala izraditi nuklearnu ‘prljavu bombu’ ili su im nuklearne elektrane bile primarni cilj napada.

Nakon nekoliko pretresa, u jednom od pretraženih stanova pronađen je zabrinjavajući videomaterijal – deset sati snimke čelnog čovjeka belgijskog nuklearnog programa, direktora u Centru za istraživanje nuklearne energije u Molu u sjevernoj Belgiji, koji ima pristup radioaktivnim izotopima u državnom centru za nuklearno istraživanje. Džihadisti su, naime, postavili skrivenu kameru nasuprot njegovoj kući i motrili svaki njegov korak. Instalirali su je, navodi se, upravo braća samoubojice Ibrahim i Khalid el-Bakraoui, koji su se raznijeli u utorak. Ibrahim – na kojega su turske vlasti navodno prethodno upozoravale belgijske sigurnosne službe, tvrdeći da je on “strani džihadistički borac” koji je svojedobno uhvaćen na sirijskoj granici – svoj je samoubilački prsluk aktivirao na aerodromu Zaventem. Njegov se brat Khalid raznio u metrou, na stanici Maelbeek.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji list