nacional hdz karamarko ifo institut ruski kapital

HDZ je ruskom donacijom platio IFO institut, odnosno gospodarski program Domoljubne koalicije, navodi novi Nacional.

Kako piše Nacional, donedavni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uvukao je tu stranku u još jednu veliku aferu jer je pod okriljem instituta poslovne tajne, mimo znanja većine članova stranke, iz nepoznatih razloga dopustio da HDZ primi milijunske donacije ruskog kapitala zasad nejasnog porijekla. Pritom se vodilo računa da se porijeklo tog kapitala maskira putem više zaklada, a potom se tako doniranih 2,6 milijuna kuna iskoristilo za plaćanje njemačkog Ifo instituta.HDZ je troškove izrade gospodarskog programa koji je za njih radio njemački Ifo institut platio preko svoje Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. Sredstava za plaćanje Ifo instituta na račun Zaklade hrvatskog državnog zavjeta došla su od donacije koju joj je uplatila Zaklada Nova pokoljenja, povezana s tvrkama Migrit energija, Migrit solarna energija, Titan građenje i Titan nekretnine iza kojih, kako se sumnja, stoji ruski kapital, odnosno poduzetnica Oksana Dvinskykh, bliska prijateljica bračnog para Karamarko.

“Smatrao sam da nam suradnja s takvom zakladom ne treba, a kad je Karamarko odbio skinuti s UGOVORA klauzulu tajnosti, nisam htio potpisati izvješće za 2015.”, potvrdio je za Nacional Davor Stier.

Oksana Dvinskykh privukla je pozornost javnosti nakon što su prošle godine finski mediji otkrili da je hrvatska tvrtka Migrit (solarna) energija kupila 14 posto udjela u finskoj tvrtki Voimaosakeyhtiö SF, većinskom vlasniku finskoga konzorcija Fennovoima, kako bi uložili 158 milijuna eura u gradnju finske nuklearne elektrane Hanhikivi. Problem je bio u tome što su nadležna tijela i u konačnici direktno finska vlada stopirali tu operaciju zbog sumnje da je investicija u finsku nuklearnu elektranu preko hrvatske tvrtke išla isključivo kako bi se prikrilo to da je zapravo riječ o ruskom kapitalu. Tako se pokušao sakriti pravi izvor novca. Pokazalo se da je ruski kapital preko tvrtke registrirane u Hrvatskoj, koja je članica EU-a, pokušao diskretno ući u ozbiljne poslove povezane s nuklearnom energijom u Finskoj, kako bi se zaobišle sankcije i ograničenja EU-a.

Afera je dosegla novu razinu kad su finski mediji u srpnju prošle godine otkrili i da je Oksana Dvvinskykh 2. srpnja doputovala u Helsinki letom Finnaria s Karamarkom i njegovom suprugom Anom Karamarko koja je inače preko svoje agencije Drimia radila poslove PR-a za tvrtku Migrit energija. Ana Karamarko izjavila je da je za Migrit energiju radila samo posao otvorenja solarne elektrane Orahovica. Iz HDZ-a su pak novinarima tada rekli da su se Ana i Tomislav Karamarko u istom avionu s Oksanom Dvinskykh našli slučajno jer je njihov šef išao na skup poslovnih ljudi iz Europe „The Northern Light Summit”, piše Nacional.

Izvor: Sloboda.hr/Nacional
Foto: Nacional