frankwaltersteinmaier

Porast popularnosti euroskeptičnih stranaka uoči ovogodišnjih izbora za Europski parlament opasno je zabrinuo njemačkog ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera (SPD).

U svom posjetu Londonu Steinmeier je upozorio na visoku razinu euroskepticizma u Velikoj Britaniji u kojoj se mnogo govori o izlasku te države iz Europske unije. Steinmeier upozorava da bi takav put mogao imati mnogo ‘opasnosti’.

[quote]Danas je lako pasti na nacionalističku retoriku, koja kritiziranjem Europe zvuči vrlo privlačno. S obzirom na našu povijest, moramo se tome čvrsto suprotstaviti.[/quote]

Njemački se ministar također osvrnuo na rast popularnosti euroskeptičnih i nacionalističkih stranaka po Europi. Steinmeier tvrdi da bi takve stranke mogle narušiti mir u Europi koji je Europsku unija uspjela zadržati u posljednjih 50 godina. Pritom njemački ministar zaboravlja na događaje na prostoru bivše Jugoslavija gdje je tadašnja Europska zajednica igrala itekako veliku ulogu.

Nacionalističke stranke će na euroizborima osvojiti rekordan broj mandata

Upozorivši da je upravo nacionalizam izazvao Prvi svjetski rat, Steinmeier je poručio da je danas “lako pasti na nacionalističku retoriku, koja kritiziranjem Europe zvuči vrlo privlačno. S obzirom na našu povijest, moramo se tome čvrsto suprotstaviti.”

Razloga za zabrinutost Steinmeier svakako ima. Naime, sve je izglednije da će na izborima za Europski parlament u svibnju nacionalističke i euroskeptične stranke osvojiti rekordan broj mandata. Stranke poput mađarskog Jobbika, austrijskog FPÖ-a i francuskog Front Nationala već sada po anketama uživaju podršku čak četvrtine birača svojih zemalja.

Autor: F.Č.
Foto: sueddeutsche.de