umirovljenici njemačka mirovina

Njemački mediji izvještavaju o tome kako je kod njih u državi sve veći problem siromaštvo umirovljenika, i to ponajviše onih koji žive u zapadnom dijelu države. Otkako se od 2005. službeno mjeri siromaštvo seniora, Njemačka nikad nije imala lošije rezultate.

Ako živite u bogatim njemačkim pokrajinama Bavarskoj ili Saarskoj, šanse da ćete posljednje godine svog života provesti u siromaštvu mnogo su veće nego u Saskoj, na samom istoku zemlje. Najmanje šanse za siromaštvu nakon odlaska u mirovinu imat ćete ako živite u Berlinu ili Hamburgu, a među najgore se ubraja i zapadnonjemačka pokrajina Rheinland-Pfalz.

To su poražavajući podaci koje ovih dana objavljuju njemački mediji navodeći da je u bivšoj Zapadnoj Njemačkoj svaki sedmi senior (ili njih 14,8 posto) na rubu ili ispod granice siromaštva, a na području bivšeg DDR-a situacija je vidljivo bolja – svaki osmi umirovljenik ili njih 12,5 posto ima razloga plašiti se siromaštva. Prema definiciji EU-a, ugrožen siromaštvom jest onaj tko mora živjeti s manje od 60 posto u odnosu na prosječnu plaću odnosno mirovinu u državi, a u seniore se ubrajaju svi iznad 65 godina.

Konkretno, riječ je o mjesečnom prihodu od 892 eura za jednu umirovljenu osobu, što znači da mnogi njemački seniori žive s manjim prihodom od toga. Razlog za bolje mirovine onih koji su veći dio radnog vijeka proveli u DDR-u jest to što je većina njih, napose žene radila i dulje od onih na zapadu Njemačke pa sada primaju i veći novac.

Nedovoljne prihode za mirnu starost naročito imaju žene iz bivše Zapadne Njemačke te svi oni koji su otišli u invalidsku mirovinu. Stoga, mnogi glasno traže reformu mirovinskog sustava, čime se trenutačno bavi ministrica socijalne politike i rada Andrea Nahles, inače iz SPD-a.

Izvor: tportal