đureković josip perković suđenje udba nobilo njemačka

Petog dana suđenja djelatnicima komunističkih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu zbog sumnje u počinjeno djelo sudioništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983., danas su iskaz dali policajci koji su izvršili uviđaj na mjestu zločina.

Prvi svjedok, glavni policijski inspektor Bischler-Hermann iz Bavarskog pokrajinskog ureda za suzbijanje kriminala (BLK) prvi se nakon policijske ophodnje 29. srpnja 1983. našao na mjestu zločina i, po njegovoj izjavi, odmah je shvatio da se radi o klasičnoj likvidaciji.

Odmah mi je bilo jasno da je riječ o naručenoj likvidaciji“, rekao je Bischler-Hermann. Na pitanje odvjetnika obrane Josipa Perkovića Petera Wagnera, kako je odmah znao da se radi o likvidaciji, svjedok je izjavio kako se “radi o iskustvu”.

On je prije nego što je bio uključan u istragu, radio i na slučaju neuspjelog atentata na hrvatskog emigrantskog aktivista Luku Kraljevića.

Drugi svjedok na petom ročištu bio je viši policijski inspektor u mirovini D. Kennerknecht. On je iznio detalje s obdukcije tijela Stjepana Đurekovića i razloge njegove smrti. Još je jednom utvrđeno kako je Đureković ubijen vatrenim oružjem te udarcima u glavu.

Kao treći svjedok na suđenju u ponedjeljak se pojavio bivši viši policijski inspektor Bavarskog pokrajnskog ureda za suzbijanje kriminala D. Dirnberger koji je nakon ubojstva načinio detaljni nacrt garaže u kojoj je pronađen ubijeni Đureković. Vlasnik garaže bio je tadašnji Đurekovićev poznanik Krunoslav Prates koji je 2008. pred istim sudom osuđen zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića na doživotnu kaznu zatvora.

U svojoj presudi iz 2008. Viši pokrajinski sud u Muenchenu je došao do zaključka da je Prates optuženom Perkoviću predao ključ garaže u kojoj su, zasad nepoznati počinitelji, sačekali i ubili Đurekovića.

Prates bi u suđenju Mustaču i Perkoviću trebao svjedočiti sljedećeg tjedna.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem osoba iz kruga poznanika ubijenog Đurekovića, između ostalih svjedočit će prijateljica ubijenog Herta Stossberger.