sasa stanisic

Dobitnik književne nagrade na Sajmu u Leipzigu, Saša Stanišić, rođen je 1978. godine u Višegradu (Bosna i Hercegovina), te s obitelji 1992. godine emigrirao u Njemačku. Razlog za emigraciju je bio početak rata u Bosni i Hercegovini. U Njemačkoj je studirao Njemački jezik i slavistiku na Sveučilištu u Heidelbergu, te radio na Sveučilištu u Americi, točnije u Bucknell u Lewisburgu. Kasnije je počeo pisati eseje i kratke priče koje su bile objavljene u nekoliko časopisa i antologija.

Prvi roman “Kako vojnik popravlja gramofon” iz godine 2006. je dobio velike pohvale književne javnosti u Njemačkoj.

Nagradu na Sajmu u Leipzigu dobio je za njegov drugi roman, “Prije proslave”. Uz novčanu nagradu od 15.000 eura, dobio je nešto puno značajnije: priznanje na pozornici književnosti. Njegov roman “Prije proslave” nije dakle samo pokupio nagradu Sajma i dobre kritike skoro svih novina i časopisa, već i mjesto na značajnoj ljestvici časopisa “SPIEGEL”. Izdavačka kuća “Luchterhand” govori o 50.000 primjeraka koje su u prodaji, te o šestom izdanju. Izdavači rade punom snagom na tome da knjiga i dalje bude aktualna tema o kojoj će se još dugo pričati. Stanišić planira održati još oko pedesetak predstavljanja knjige diljem Njemačke.

“Imao sam velike nesigurnosti za vrijeme pisanja ove knjige”, rekao je 35-godišnji Stanišić. “Ova nagrada ohrabruje!” Novčana nagrada mu je sigurnost za daljnji rad. “Sada se više ne trebam brinuti o sporednim poslovima”, rekao je nakon dobitka nagrade.

Nakon što je Stanišić pune četiri godine radio na romanu, zaslužno je dobio priznanje od strane medija i književne javnosti. Vjerujemo da ćemo ovo ime zasigurno češće čuti – ne samo u Njemačkoj, nego i diljem svijeta.

Autor: Mario Trifunović
Foto: Dw.de/Picture-alliance/dpa