Tomislav-Nikolic

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je da su odnosi s Hrvatskom dobri, ali da trebaju biti još bolji što će, kako je ustvrdio, ovisiti o tome u kojoj će se mjeri Hrvatska oslobađati nacionalizma, izvijestili su u ponedjeljak srbijanski elektronički mediji.

“U mjeri u kojoj se Hrvatska bude oslobađala nacionalizma, ovisit će mjera odnosa prema Srbiji”, rekao je Nikolić u prednovogodišnjem razgovoru s glavnim urednicima pojedinih beogradskih medija i poručio kako Beograd od Zagreba očekuje revanš u potpori za ulazak u EU.

Nikolić je istaknuo da srbijanska vlada “nema nikakvih problema ni sa kim zato što otvara svoje odnose prema Hrvatskoj, jer to smatra potpuno normalnim”.

Komentirajući predsjedničke izbore u Hrvatskoj, Nikolić je ponovio ranija stajališta da Hrvatska ima problem u tome što “rezultati na izborima još uvijek ovise o nacionalizmu”, te o tome kako će “udruge branitelja reagirati na pojedine poteze”.

“Hrvatska još uvijek ovisi, živi u okovima svoje prošlosti, iako bi se Srbija mogla više okovati prema Hrvatskoj, nego Hrvatska prema Srbiji. Zbog toga mi u Srbiji trebamo zaboraviti na Hrvatsku uvijek kad se ondje naslute izbori, kada traju kampanje”, citirali su beogradski elektronički mediji Nikolića.

Srbijanski predsjednik rekao je kako se Srbija “nije previše bunila kada je Hrvatska pristupala EU bez riješene granice sa Srbijom”, jer je željela da “njezin susjed što prije uđe u EU”, te da Srbija sada “očekuje revanš” od Hrvatske, prenosi Narod.hr.

On je naglasio kako se ne kaje što Srbija nije pravila prepreke Hrvatskoj pri ulasku u EU kad je riječ o imovinskim pitanjima izbjeglih Srba, povratka i stanarskog prava.

“Mislim da čovjek treba uvijek činiti dobro i da se samo tako može dobrom nadati”, rekao je Nikolić.

Zaključio je da će Hrvatska imati dobre odnose sa Srbijom “ako ih želi” i da će Srbija izbjegavati odgovarati na “negativne poteze koje Hrvatska čini”.

“Uostalom, ako ne može osigurati ćirilične ploče ondje gdje žive Srbi, onda je to znak da se ta vlast nikad neće moći potpuno otvoriti prema Srbiji”, navode Nikolićeve ocjene beogradski elektronički mediji.