Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković poslao je danas izaslanika na Tjentište, na obilježavanje 76. obljetnice bitke na Sutjesci. Vladu Republike Hrvatske tamo je predstavljao bivši HDZ-ov ministar branitelja Tomislav Ivić, koji položio vijenac i zapalio svijeću poginulim partizanima, piše Novi list.

Na vijencu koji je izaslanik Ivić položio pisalo je: “Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković herojima Sutjeske”.

Uz pratnji Vladinog izaslanika Ivića našao se i jedan časnik hrvatske vojske, a brojni posjetitelji Doline heroja poželjeli su se fotografirati sa službenim hrvatskim izaslanstvom.

Tjentište su pohodili i saborski zastupnici SDP-a, Ranko Ostojić i Arsen Bauk, kao i brojne antifašističke udruge iz cijele Hrvatske, među kojima i udruga antifašista Primorsko-goranske županije.

Svečanost na Tjentištu protekla je dostojanstveno, uz par tisuća posjetitelja i govore u slavu heroja Bitke na Sutjesci, jedne od najvećih koja se u  vodila u narodnooslobodilačkoj borbi. 

Oko 127 tisuća vojnika Sila osovine u okruženju je držalo 16 tisuća partizanskih boraca i 3,5 tisuća ranjenika, ali partizanske jedinice iz ovog su se obruča uspjele probiti, uz  težak gubitak od 7,5 tisuća mrtvih, što je više od trećine boraca koji su primili bitku. 

Gotovo polovinu poginulih partizana na Sutjesci činili su Dalmatinci, a dalmatinske brigade odigrale su herojsku ulogu u toj borbi.