Benjamin Netanyahu židovi izrael

Dosadašnji izraelski premijer Benjamin Netanyahu osigurao je većinu među 120 zastupnika novog parlamenta što će mu omogućiti da formira novu izraelsku vladu, objavio je ured izraelskog predsjednika.

Najmanje 67 zastupnika od 120 poduprlo je Netanyahua kod predsjednika Reuvena Rivlina za mandatara nove vlade, rekao je glasnogovornik Jason Pearlman.

Predsjednik Rivlin konzultacije je započeo u nedjelju, iako će tek u srijedu biti objavljeni konačni službeni rezultati izbora održanih 17. ožujka kada će Netanyahu i službeno dobiti mandat za sastav nove vlade.

Na izborima je Likud dobio 30 mjesta, na drugom je mjestu s 24 mandata Cionistički savez, a koalicija arapskih stranaka na trećem je mjestu s 13 zastupnika.

Netanyahu ima potporu svojih zastupnika (Likud), dvije nacionalističke stranke – Židovski dom i Izrael Beiteinu, dvije ultraortodoksne stranke (Shas i Ujedinjena lista Tore) kao i stranke desnog centra Kulanu.

Ni jedna stranka nikad u izraelskoj modernoj povijesti nije uspjela sama sastaviti vladu. U izraelskom izbornom sustavu, mandatar za sastav vlade nije nužno nositelj liste koja osvoji najveći broj glasova, nego onaj koji je kadar sastaviti koaliciju s drugim skupinama u parlamentu.