Jutarnji list objavio je da je pokrenuta istraga protiv ministra Josipa Aladrovića, kojega se sumnjiči za pogodovanje pri zapošljavanju dviju osoba 2018. i 2019. u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, gdje je tada bio ravnatelj. 

Osim Aladrovića, istragom su obuhvaćeni sada već bivši ministar gospodarstva Darko Horvat, njegova bivša pomoćnica Ana Mandac, ali i gradonačelnik Županje, bivši HDZ-ovac, a sada nezavisni kandidat kojega je podržao Domovinski pokret, Damir Juzbašić. Juzbašić je optužen da je preko Mandac urgirao kod zapošljavanja jedne od kandidatkinja.

Kao što je poznato, Uskok je praktički istragu protiv Aladrovića imao pripremljenu već skoro mjesec dana, kada je bio uhićen sada već bivši ministar graditeljstva Darko Horvat. Njemu se na teret stavljalo da je na poticaj potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića te bivšega ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i drugih, sređivao davanje bespovratnih sredstava iz programa za nacionalne manjine.

No za razliku od optužbi za davanje tih sredstava, za koje je previđena kazna zatvora veća od pet godina, optužbe za dva zapošljavanja spadaju u djela za koje je zapriječena kazna do pet godina zatvora. Zbog toga je za vođenje postupka, odnosno pokretanje istrage, Uskok morao od Vlade zatražiti skidanje imuniteta Aladroviću. Nedavno mu je Vlada i skinula imunitet te su tako nestale zapreke da Uskok protiv njega otvori istragu.

Aladrović je prije mjesec dana rekao za Jutarnji list kako odbacuje optužbe o pogodovanju kod zapošljavanja te da nikada nikome nije pogodovao. Otvaranjem istrage protiv Aladrovića, a ranije i Miloševića, dvojica ministara u aktualnoj Vladi nalaze se trenutno pod istragom Uskoka.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr