Uskok je podigao optužnicu protiv 13 hrvatskih državljana i tri tvrtke zbog neplaćanja poreza i carinskih davanja pri uvozu skupocjenih automobila u Hrvatsku čime je državni proračun oštećen za 3,7 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je priopćilo da je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv 13 hrvatskih državljana starosti između 33 i 51 godine i tri tvrtke zbog zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprave i pomaganja u tim nedjelima.

Mediji su ranije izvijestili da je organizator skupine Ivan Inja Bašić (51) koji je od ranije poznat iz stupaca crne kronike kao dio skupine kradljivaca automobila pod vodstvom pukovnika Željka Maglova.

Uskok je, ne navodeći identitete okrivljenika, precizirao kako Bašića tereti da je od siječnja 2018. do 24. lipnja 2019. povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike kako bi nezakonito zaradili izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza prilikom unosa i daljnje prodaje rabljenih vozila visoke klase.

Izdavali račune ‘nestajućih’ tvrtki 

Automobile su kupovali u Njemačkoj, a potom su, pribavljali i izrađivali nevjerodostojne račune većeg broja tvrtki osnovanih u Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, lažno prikazujući promjene vlasništva nad tim vozilima.

Prilikom prodaje u Hrvatskoj krajnjim kupcima su izdavali nevjerodostojne račune okrivljenih tvrtki, kao i račune fiktivnih tzv. nestajućih tvrtki iz inozemstva u kojima nisu iskazivali PDV nego su prikazivali da je primijenjen posebni postupak oporezivanja marže, kao i da su PDV platile ‘nestajuća’ trgovačka društva.

Kupnju rabljenih automobila i njihov unos u Hrvatsku, krajnji su kupci dogovarali s Bašićem, osnivačem i stvarnim voditeljem poslovanja okrivljenih tvrtki.

No, izdavali su im nevjerodostojne račune fiktivnih ‘nestajućih’ tvrtki iz Bugarske, Slovenije i Slovačke u kojima su lažno prikazivali kako je PDV prikazan i plaćen u Bugarskoj, čime su okrivljenim trgovačkim društvima omogućavali izbjegavanje plaćanja poreza u Hrvatskoj.

Po nalozima Bašića i drugih članova kriminalne grupacije, trećeokrivljeni 50-godišnjak je obavljao plaćanja s fiktivnih računa ‘nestajućih’ tvrtki, izrađivao i nalagao izrađivanje nevjerodostojne dokumentacije te je pronalazio i postavljao osobe iz Srbije kao fiktivne direktore ‘nestajućih’ društava.

Pri tome su izrađivali nevjerodostojnu dokumentaciju neistinito navodeći da su ti automobili iz Njemačke prevoženi u Bugarsku. Na taj su način, pri uvozu najmanje 35 rabljenih osobnih vozila visoke klase iz Njemačke u Hrvatsku radi daljnje prodaje, s osnove PDV-a oštetili proračun za najmanje 2,8 milijuna kuna, pri čemu je 14. okrivljena tvrtka utajila nešto više od milijun kuna PDV-a, a tvrtka pod kontrolom osmookrivljenog 51-godišnjaka 1,6 milijuna kuna. Još 115 tisuća kuna prema optužnici utajila je 15. okrivljena tvrtka.

Uvozili Nissane iz Nizozemske 

Prema pisanju Jutarnjeg lista, među kupcima luksuznih automobila našli su se izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i nekadašnji trener GNK Dinama Nenad Bjelica.

Luksuzne automobile su za svoje supruge preko osumnjičene grupacije navodno kupili i nogometni menadžeri Nikky Arthur Vuksan, Marko Naletilić i Ivan Bulat. Pritom su posredniku platili znatno veće cijene od nabavnih.

Među kupcima su navodno bili i poduzetnik Damir Lukač, osnivač fonda Aureus Invest Kristijan Floričić i direktor Drogerie Markta Mirko Markužić.

Bašić je posao s luksuznim automobilima započeo još početkom 90-ih, navodno je financirao kampanje bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a povezivalo ga se i sa Zdravkom Mamićem.

Uz to, Bašić i ostali okrivljenici se terete da su se nepripadno okoristili izbjegavanjem obračunavanja i plaćanje poreznih i carinskih davanja na štetu državnog proračuna prilikom uvoza novih automobila Nissan Infiniti Q50 iz BiH u Hrvatsku radi njihove daljnje prodaje.

Bašić se Uskokovom optužnicom tereti da je preko svoje tvrtke uvezao iz Nizozemske u BiH 98 Nissana, od kojih su njih 48 prevezli u Hrvatsku, a za koje su lažno navodili da su iz BiH bili prodani fiktivnom – tzv. ‘nestajućem’ trgovačkom društvu iz Bugarske.

Na opisani način okrivljenici su prilikom uvoza 48 Nissana oštetili proračun za najmanje 900 tisuća kuna.

Izvor: Hina

foto: facebook