Predsjednik SDSS-a i Plenkovićev koalicijski partner Milorad Pupovac, u subotu se oglasio, te istaknuo da je “iznenađen” što je policijskom istragom obuhvaćen niz državnih dužnosnika, među kojima i njegov stranački kolega Boris Milošević.

Međutim, kompromitirajuće poruke iz policijsko-uskočke akcije koje cure u medije otkrivaju niz osoba upetljanih u ovu aferu.

Premda tužitelj još nije htio odgovoriti zašto je ministar Darko Horvat uhićen, a Boris Milošević i ostali ne, može se pretpostaviti da je USKOK smatrao da nema opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Krenulo je od afere “Vjetroelektrane”

Za to što je danas iza rešetaka dojučerašnji ministar Darko Horvat može zahvaliti i porukama koje je policija pronašla istražujući aferu “Vjetroelektrane”.

Još 30. svibnja 2020. godine njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac se našla pod lupom istražitelja kao suokrivljenica s Josipom Rimac i “češljajući” mobitele za “aferu Vjetroelektrane” otvorila se afera “po babi i stričevima”, a sasvim je izvjesno da bi ih se moglo otvoriti još.

Te poruke i razgovori koji su vođeni u sklopu posebnih izvidnih radnji USKOK-u samo služe kao potvrda onoga što su prikupili kroz dokumentaciju i iskaze još nekih zaposlenika ministarstva koji su ispitani tijekom izvida, navodi Jutarnji list.

Naime, USKOK posebnim programom “skenira” oko milijun stranica poruka iz mobitela, a evo što su među ostalim našli u porukama Ane Mandac i sada priložili kao dokaze protiv ministra Horvata, te još petero suokrivljenih među kojima je i potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević.

“Sutra mi na sastanak dolaze Milošević i Dragana Jeckov”

“Ana, molim te da li mi možeš provjeriti za ovu firmu (Metalkov MB d. o. o.) da li je sve OK, natječaj za manjine“, piše ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković 6. studenog 2018. Ani Mandac. Ona nakon toga kontaktira Danijelu Žagar, načelnicu Sektora za unapređivanje i razvoj poduzetništva i obrta te predsjednicu povjerenstva za provedbu programa “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina”. Šalje joj na Viber podatke o tvrtki.

“Kontaktirala sam Adrijana, imaju samo 13 bodova“, odgovara joj idućeg jutra Žagar referirajući se na Adrijana Šafrana, koji je bio član Povjerenstva. Ani Mandac SMS-om se 14. studenog obraća izravno ministar Horvat porukom: “Cestogradnja Slatina Megamont Čađavica!”.

“Manjine”, uzvraća Mandac.

“Da”, potvrđuje joj Horvat.

Nakon što je opet provjerila s kolegom Šafranom kako stoje, Mandac piše ministru: “Ne prolaze, imaju premalo bodova”.

U idućih nekoliko dana, između 15. i 30. studenog Mandac kod člana Povjerenstva Adrijana Šafrana traži podatke kako s prijavama stoje prijavljene tvrtke. Prvo se 15. studenog Mandac raspituje SMS-vima za HATLAK i dobiva odgovor – DA, a za GP Mont – NE. Za “Metalkov mb” 27. studenog dobiva odgovor – NAŽALOST NE. Za GP Mont interesira se opet 30. studenog i dobiva odgovor – NE.

Slijedi nekoliko dana pauze pa onda 3. prosinca se državni tajnik i bivši gradonačelnik Garešnice Velimir Žunac dogovara za 5. prosinca sastanak s Mandac i pokazuje joj fotografiju s imenima osam trgovačkih društava i novčanim iznosima koje traže, a imena tih društava su zaokružena. Žunac je zaokružio ona koja su mu bitnija jer su s njegova područja, ali nije bitan bio broj bodova koje su ostvarili. Samo dan kasnije Ana Mandac opet od Adrijana Šafrana traži provjere. Znakovite su poruke kojima uzvraća kako sada stvari stoje. “Auuuu”, reagira na poruku o stanju vukovarske “Vrške d. o. o.”.

Bit će još veći auuu kad ne uspiju isplatiti ni jednu potporu jer im vrijeme curi a još nisu niti ugovore pripremili koje treba parafirati državni tajnik i potpisati ministar a onda čekati da se vrate potpisani od strane korisnika”, piše joj Šafran.

Sutra mi na sastanak dolaze Milošević i Dragana Jeckov (tada oboje zastupnici u Saboru iz redova SDSS-a, op.a.) i već sam javila Mirjani”, piše jedna zaposlenica Ministarstva Ani Mandac i obavještava je da je o tome obavijestila i njezinu tajnicu.

“Budi u 8,30 kod ministra, dolazi Pupovac u vezi onog programa!”

Tri dana ranije, 3. prosinca Ani Mandac piše osobna tajnica ministra Horvata: “Budi sutra u 8.30 kod ministra jer dolazi Pupovac u vezi onog Programa”. Dan nakon sastanka, Boris Milošević 7. prosinca šalje Ani Mandac fotografiju tablice na kojoj su imena 15 gospodarskih subjekata za dodjelu bespovratnih sredstava, a ona to prosljeđuje načelnici Žagar i interesira se o stanju novca u proračunu i mogućnostima preraspodjele sredstava.

Milošević 10. prosinca šalje novu tablicu sa sedam gospodarskih društava, pa se onda pronalazi još 1,1 milijun kuna.

“Ima li vijesti?”, raspituje se Boris Milošević

Taj ponedjeljak, 10. prosinca 2018. jedan je od ključnih datuma, jer Danijela Žagar, tvrde istražitelji, upozorava Anu Mandac da, kad bude razgovarala s ministrom, da ga upozori “ako revizija nađe ove potpore da će snositi odgovornost“.

Tog dana žuri se i Borisu Miloševiću.

“Ima li vijesti?, piše Ani Mandac.

“Radimo na tome”, otpisuje mu Mandac.

“Javi kad stigne, ima li kakvih novosti za ovih 7”; piše dan kasnije Milošević Ani Mandac.

Miloševićev SMS upućen Mandac: “Ana, svaka čast”

“Trebali bi biti OK, ali čekamo usklađivanje”, dobiva povratni SMS od nje.

U utorak 11. prosinca i ministra Darka Horvata interesira kako stoje neki njegovi favoriti. “Eko Kotor, Kotoriba!”, “Jedan po tvom!”, “Metal Matijašec, je li OK!”. “Jeste li riješili odluke”, piše ministar, a Mandac mu odgovara: “U niskom smo startu, čekamo odobrenje Ministarstva financija”.

Zabrinuta Danijela Žagar

Velimir Žunac s nestrpljenjem čeka vijesti od Ane Mandac i piše joj: “Ima li dobrih vijesti?”. “Radimo na tome!”, odgovara mu Mandac, a on joj zahvaljuje u poruci. Ali, kako proizlazi iz istrage, sve ovo brinulo je Danijelu Žagar koja je već ujutro prije početka radnog vremena nazvala Anu Mandac i rekla joj kako je razmišljala o svemu jer bi u slučaju revizije ona mogla biti ta kojoj bi prvoj mogli zakucati na vrata. Mandac je smiruje i govori joj da je došlo odobrenje za preraspodjelu sredstava.

Sporna je bila upravo tvrtka Eko Kotor za koju se raspitivao ministar Horvat koja je tražila 199.900 kuna, nije imala zaposlenih, a poslovala je od 1998. godine.

“Koliko je Eko Kotor bitan, na ljestvici od 1 do 10”. “9”, kratko poručuje Horvat. Ana Mandac je sve shvatila i odgovorila mu porukom: OK.

Miloševićevi favoriti

Boris Milošević je o tome kako stoje njegovi favoriti doznao u srijedu 12. prosinca. “Ima li kakvih novosti?” piše joj. “Još malo”, odgovara Mandac, ali u 13.48 stiže SMS s dobrom vijesti: “Riješeno, častite kavom”, “Čime god”, odgovara joj Milošević. “Ubili smo se da to riješimo, javite da je svih sedam dobilo”; piše Mandac, a on to komentira ovako: “Ana, svaka čast. Javit ću im. Pretpostavljam da ih sutra zovete radi potpisa ugovora”.

I Dragana Jeckov raspitivala se o odobrenim iznosima za obrte iz Vukovara i Negoslavaca

Mandac odgovara Miloševiću: “Sad ćemo se vi i ja dogovoriti, zovem vas za par minuta!”

Istražitelji USKOK-a su pretražujući njezin telefon ustanovili da se u četvrtak 13. prosinca i zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov kod Mandac raspitivala o odobrenim iznosima za obrte iz Vukovara i Negoslavaca. Dan kasnije, Ana Mandac pitala je i Katicu Mišković koliko su joj oni bitni i tražila da to ocijeni od 1 do 10 na što joj ona odgovara opisno: “To je moj bivši saborski, jako mi je važno!“.

“Primila sam na znanje, tražimo mogućnost”, otpisuje joj Mandac.

Ajde molim te nađi načina. Mi smo uspjeli za naše naći“, uzvraća Mišković, a to se odnosilo na trgovačko društvo Metalkov MB, a to je bila tvrtka čiji je osnivač Mato Bilonjić, HDZ-ov saborski zastupnik u V. izbornoj jedinici, Brodsko-posavskoj županiji iz koje je i Mišković.

Povoljne vijesti tog se dana redaju jedna za drugom. Ana Mandac javlja Velimiru Žuncu da su Popović graniti dobili 100.000 kuna, Tex d. o. o. 100.000 i je li mu to OK, na što joj je on odgovorio: “Naravno. Hvala. Odužit ćemo se. Poz”. Ana Mandac tog dana prima zahvalu i od Dragane Jeckov i uzvraća joj porukom:

“Sve Ok. Radimo…surađujemo, privređujemo!”

U dokaznom materijalu, osim niza poruka i razgovora prikupljenih u sklopu izvida u “aferi Vjetroelektrane”, istražitelji su dešifrirali da velika slova T. i Ž. u zagradama kraj imena tvrtki koje je u tablice 2018. godine unosila Ana Mandac, odnose na Tolušića i Žunca.

Milorad Pupovac: ‘Vrlo me iznenadilo kad sam čuo da je istragom obuhvaćen i Milošević‘

Predsjednik SDSS-a i Plenkovićev koalicijski partner Milorad Pupovac, u subotu se oglasio, te istaknuo da je “iznenađen” što je policijskom istragom obuhvaćen niz državnih dužnosnika, među kojima i njegov stranački kolega Boris Milošević. Poručio je da institucije trebaju istražiti svačiju odgovornost.

Pupovac kaže da je neslužbene informacije o pokretanju istrage, u koju je uključen i potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević, doznao iz medija, što ga je “vrlo iznenadilo”, dodajući da SDSS, kao koalicijski partner, ima svoj dio političke odgovornosti.

Zloporaba Programa za poduzetnike na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina

Podsjetimo, policija je u subotu ujutro pretresla kuću ministra graditeljstva, Darka Horvata, nakon čega je ministar uhićen i odveden na ispitivanje u USKOK. Nakon ispitivanja, njegov odvjetnik Vladimir Terešak rekao je da je ministar iznosio obranu i negirao krivnju. Premijer Plenković ga je na osobni zahtjev navečer razriješio dužnosti, a Horvatu je određeno mjesec dana istražnog zatvora zbog utjecaja na svjedoke.

U istrazi koju je jučer otvorio USKOK Darko Horvat je prvookrivljeni. Tereti ga se da je kao ministar gospodarstva omogućio da ukupno 20 tvrtki dobije oko 2,6 milijuna kuna iako nisu zadovoljavali kriterije Pograma za poduzetnike na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

I to zato jer je on osobno, uvjereni su u USKOK-u, kao i drugi poput bivšeg ministra Tomislava Tolušića i aktualnog potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, bili zainteresirani da upravo te tvrtke dobiju novac. Tereti ga se da je on osobno bio zainteresiran da 4 tvrtke koje su dobile oko 700 tisuća kuna. Tvrtke su s međimurskog područja, a s nekim od vlasnika je, tvrde u USKOK-u, bio osobno povezan i u čestim kontaktima.

Sredstva umjesto po zakonu dijeljena ‘po babi i stričevima’

Ana Mandac, nekadašnja pomoćnica Darka Horvata, drugookrivljena je u ovom postupku.

Ona je jedina bila ispitana prije subotnjeg uhićenja Darka Horvata. Prema neslužbenim informacijama, u svojoj je obrani negirala svoju krivnju, ali i teretila gotovo sve druge. Istražiteljima je ispričala da joj je Horvat rekao da su osigurana dodatna sredstva te da je prilika da se namire traženja onih koji su zvali tijekom Programa, a nisu imali dovoljno bodova u regularnom natječaju.

Svi su znali da će se dodatna sredstva dijeliti bez ikakvog kriterija, odnosno ‘po babi i stričevima’. Ministra i mene su stručne službe u više navrata upozoravale da je dodjela potpora bez ikakvih kriterija protivna zakonu, no unatoč tome Darko Horvat donio je odluku da se sredstva tako podijele”, rekla je Ana Mandac.

Trećeokrivljeni u istrazi je bivši ministar Tomislav Tolušić. Njega USKOK tereti da je urgirao za dvije tvrtke koje su dobile nešto manje od 400 tisuća kuna. Jedna od tih tvrtki navodno je gradila i njegovu kuću.

SDSS-ov potpredsjednik Vlade Boris Milošević šestookrivljeni u istrazi

Nekad saborski zastupnik, danas aktualni potpredsjednik Boris Milošević je šestookrivljeni u istrazi. Njega se tereti da je prvo tražio da sredstva dobije 15 tvrtki. Kasnije je to reducirano na 7 koje su dobile oko 650 tisuća kuna, navodi N1.

USKOK posjeduje telefon Ane Mandac koja je uhićena bila u kraku afere Josipe Rimac. Pronašli su komunikaciju i s Darkom Horvatom i Borisom Miloševićem i drugo dvoje okrivljenih u ovoj istrazi. I to sve nakon sastanka u prosincu 2018. godine, na kojem je Milošević izrazio nezadovoljstvo.

“Nakon što je proveden natječaj za ove potpore, bila sam na sastanku s Horvatom i Miloševićem. Milošević mi je rekao da je premalo njihovih ljudi prošlo, pa je dogovoreno da će nam poslati listu gospodarskih subjekata za koje žele da im se dodijele sredstva. Sjećam se da je poslao listu s 14-15 firmi, što sam ja i prenijela Horvatu. No, on je rekao da to moraju prepoloviti pa je Milošević dostavio popis sa 6-7 gospodarskih subjekata koji su u konačnici i dobili potpore.”, rekla je Ana Mandac u svom iskazu.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr