0,,17633563_303,00

Turska je policija suzavcem i gumenim mecima rastjerala protuvladine sindikalne nerede u Istanbulu izazvane najvećom rudarskom nesrećom u turskoj povijesti, prenosi HRT.

Noćas je iz rudnika na zapadu Turske izvučeno još poginulih rudara te se broj mrtvih popeo na 282. Po mišljenju vlasti, još je gotovo 90 rudara pod zemljom, ali su izgledi za njihovo preživljavanje gotovo nikakvi. U zadnjih 12 sati nismo iz jame izvukli nijednog živog rudara, istaknuo je ministar dodajući da spasioci još uvijek nisu uspjeli prodrijeti u dva hodnika. Više od 350 rudara spašeno je.

Predsjednik turske vlade Recep Tayyip Erdogan posjetio je rudnik koji se nalazi 230 kilometara južno od Istanbula. Od jučer su ondje prijatelji i rodbina koji čekaju vijesti. Mediji su objavili fotografije grobnica iskopanih u blizini okna.

Turski premijer najavio je da će poduzeti sve mjere radi otkrivanja uzroka nesreće, a vlasti sumnjaju u električni kvar. Vatra je navodno ugasila struju i isključila ventilaciju i dizala. Hitne službe počele su upumpavati kisik u okno kako bi preživjeli oni koji su ostali pod zemljom. Ministarstvo energetike priopćilo je da je u trenutku nesreće u oknu bilo 787 rudara. Većina poginulih stradala je od trovanja ugljičnim monoksidom jer je vatra potrošila sav kisik u jami.

Spasilačka operacija teška je zbog udaljenosti. Rudari su dva kilometra pod zemljom i četiri kilometra od izlaza.

Konfederacija turskih sindikata najavila je za sutra štrajk u čast poginulih.

Izvor: HRT
Foto: dw.de