skijanje zračni jastuk ivica kostelić

Natko Zrnčić-Dim ostvario je 50., a Ivica Kostelić 62. vrijeme na prvom treningu spusta u talijanskoj Val Gardeni, koji je održan u srijedu, a na kojem su skijaši testirali nova zaštitna odijela.

Američki spustaš Steven Nyman jedini je skijaš koji je stazu u Val Gardeni prošao za manje od dvije minute (1:59.98) osvarivši u srijedu najbolje vrijeme prvog treninga. Na startu su se našla i dvojica hrvatskih skijaša. Natko Zrnčić-Dim je sa zaostatkom od tri sekunde i 24 stotinke ostvario 50. vrijeme treninga, a Ivica Kostelić je sa zaostatkom od tri sekunde i 92 stotinke bio 62. od 77 skijaša koji su se našli na startu.

Ovaj trening u Val Gardeni bio je poseban po tome što su najbolji svjetski alpinci na njemu testirali nova odijela sa zaštitnim ‘zračnim jastukom’, prenosi tportal. Mišljenja o D-air sustavu zaštite bila su oprečna.

“Pokreti su izrazito limitirani, a pritisku su najviše izložena ramena”, izjavio je 32-godišnji talijanski reprezentativac Werner Heel, koji je ne vjeruje da će ovaj sustav u skorašnje vrijeme koristiti na utrkama te dodao da je osjećaj neudobnosti vjerojatno pojačan time što postojeća odijela nisu prilagođena novom zaštitnom sustavu.

“Meni je sve idealno pristajalo. Ovaj je ‘jastuk’ vrlo značajna stvar”, rekao je Austrijanac Hannes Reichelt koji u svojoj biografiji ima pobjedu iz Kitzbuehela.

Heel je ostvario 17. vrijeme, a Reichelt je bio deseti i drugi najbolji Austrijanac, odmah iza aktualnog olimpijskog pobjednika Matthiasa Mayera koji se nada da će se D-air sustav uskoro naći u široj primjeni. Međunarodna skijaška federacija (FIS) od siječnja 2015. dopustit će primjenu ovog sustava na utrkama Svjetskog kupa.

Norvežanin Kjetil Jansrud je projekt nazvao vrlo zanimljivim ističući da je šira primjena zaštitnih odijela neizbježna.

“Imate dva scenarija. Može se dogoditi da će netko noseći ‘zračni jastuk’ doživjeti težak pad i izbjeći teže ozljede, pa će ga onda svi početi nositi. Druga mogućnost je da se netko bez ‘zračnog jastuka’ teže ozlijedi, pa će ga opet svi početi nositi”, zaključio je Jansrud.

Organizatori utrka za Svjetski kup u Val Gardeni odlučili su zamijeniti redoslijed natjecanja. Tako će spust, koji je trebao biti vožen u subotu, biti održan u petak, s početkom u 12.15 sati, dok će se u subotu u isto vrijeme skijaši boriti za bodove u super G-u.