beč imigranti

Europsku javnost zgrozili su masovni seksualni napadi na žene diljem Europe tijekom novogodišnjih proslava u kojima su sudjelovali muškarci sjevernoafričkog podrijetla.

Njemački grad Köln bilježi drastičan pad turista nakon nereda u novogodišnjoj noći, kada su stotine muškaraca, mahom migranata iz sjevernoafričkih zemalja, seksualno zlostavljale i pljačkale ženske prolaznice na glavnom željezničkom kolodvoru, priopćeno je u subotu.

Što se otada promijenilo? Jesu li europske žene sigurnije?

Austrijski “Heute” donosi priču studentice Sabine o još jednom napadu i neučinkovitoj policiji.

Napadnuta studentica na bečkom kolodvoru: Nitko mi nije pomogao

Uz nemoć dolazi i ljutnja. Dvadesetogodišnju Bečanku napala su četiri muškarca na zapadnom kolodvoru te je premlaćena i opljačkana. Na kolosjeku svi su skrenuli poglede, “osjećala sam se tako bespomoćno!”, kaže Sabine.

Neshvaćanje i jaki bolovi studentici Sabini (ime je promijenjeno) danima nakon napada urezani su u sjećanje. Prošli tjedan oko 21 sat ova je žena postala žrtva prepada na bečkom Zapadnom kolodvoru. Za “Heute” govori o tom nedjelu.

“Stajala sam na U6-kolosjeku i čekala vlak, tada mi je prišao muškarac i obratio mi se na stranom jeziku. S rukom mi je prošao kroz kosu pošto u njegovom kulturnom okrugu ne postoje plavuše. Vikala sam ‘odbij’ i u međuvremenu se stvarno udaljio, ali samo kako bi otišao po pojačanje”, prisjeća se Sabine.

“Najednom ih je bilo četvero. Istrgnuli su mi torbicu s novčanikom i svim kartama.” Ali to im nije bilo dovoljno. “Razbojnici su po jeziku i izgledu, pretpostavljam, bili Afganistanci. Tukli su me i bacili su me svom silom na pod, onda su pobjegli.”

Epileptičarka koja je očigledno dobila napad, lupila je s glavom snažno na pod realnosti: “Nitko od drugih putnika nije mi pomogao, bili su sretni da se njima ništa ne događa. Kakvi su to sugrađani?”, pita se studentica.

U bolnici su liječnici utvrdili nagnječenje lubanje, ramena, lakta, kralješnice i kuka. Nakon toga je policija uzela njezinu krv.

Žrtva je šokirana: “Policija mi je savjetovala, trebala bih kosu obojati u drugu boju”

Sabine se u Beču već dugo ne osjeća sigurno. “Ali veća od straha je ljutnja”, kaže ona za “Heute”.

Najviše ju ljuti reakcija policije kada je prijavila napad na U6. “Oni su mi objasnili da žene nakon 20 sati ne bi trebale više ići same na ulicu”.

Imali su još savjeta, kaže Sabine i dodaje “Savjetovali su mi da kosu obojim u drugu boju i da se oblačim manje izazovno. Indirektno to znači da sam zapravo sama kriva, to je bezobrazluk!”

Za studenticu glume sve to ide u krivom smjeru. “Ne vidim zašto bih ja morala odstupiti. Sama sam strankinja, rođena u Dubaiju, otac mi je Iračanin, ali sam se preobratila na kršćanstvo, naučila sam njemački i prilagodila sam se. To bi trebao svatko tko ovdje dođe”, ističe Sabina.

Okupljanje ljudi kao na Donauinselfestu sada će se izbjegavati, jer ti su napadi prema izjavama policije danas svakodnevica. Policija to jedva stiže obaviti.

Sabine zaključuje da nasilnim kradljivcima nema ništa za poručiti, jedino bi im rado lice poprskala papar-sprejem.

Masovni napadi na žene kao posljedica neodgovorne migracijske politike

Podsjetimo, nedovoljan broj policajaca i manjak opreme stvorili su ozračje “opstanka najsposobnijih” u kojem su skupine uglavnom stranih muškaraca fizički priječile policajce da pomognu ženama, stajalo je u posebnom policijskom izvješću za internu uporabu. Policija u Kölnu bila je toliko zaprepaštena tako golemom ruljom muškaraca koji su na Staru godinu počinili veliki broj seksualnih delikata i krađa da se pribojavala da bi situacija mogla rezultirati “ozbiljnim ozljeđivanjem ili čak smrtnim ishodima”.

Masovni napadi nad ženama u Njemačkoj, ali i diljem Europe u državama koje su primile veliki broj migranata, bili su većinom seksualne naravi, uključujući i silovanja koja su počinili muškarci “sjevernoafričkog ili arapskog podrijetla”, a žrtve su posvjedočile da su ih okružili, seksualno napali i opljačkali.

Početkom siječnja slovački premijer Fico tražio je izvanredni summit EU-a zbog napada na žene, ali otada se za europske žene nije ništa promijenilo nabolje, već nasilje nad ženama “postaje svakodnevica”.

Interne istrage provedene kako bi se ustanovilo zbog čega policija nije reagirala odlučnije u novogodišnjoj noći još su u tijeku.

U ponedjeljak bi ministar savezne pokrajina Sjeverna Rajna – Vestfalija, Ralf Jaeger trebao odgovarati pred istražnim povjerenstvom pokrajinskog parlamenta.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/Heute