Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević primio je najteži udarac do sada. Visoki upravni sud danas je donio odluku da Tomislav Tomašević i aktualna gradska vlast, nisu smjeli ukinuti demografsku mjeru roditelj-odgojitelj koju je grad planirao ukinuti početkom svibnja.

Podsjetimo, krajem prošle godine Tomašević je najavio da sa svibnjem Grad ukida mjeru roditelj-odgojitelj, a 320 roditelja korisnika mjere zatražilo je ocjenu zakonitosti ukidanja iste. u travnju je Visoki upravni sud suspendirao Tomaševićevu odluku do donošenja konačne odluke, da bi danas Visoki upravni sud vratio mjeru na snagu.

“Riječ je o kvazi retroaktivnosti”

‘Osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvazi retroaktivnosti… Polazeći od pravne teorije, pribavljenih mišljenja profesora s tri pravna fakulteta, korisnici konkretne mjere imali su legitimna očekivanja utemeljena na pravomoćnim upravnim aktima. Stoga je u konkretnom predmetu bilo potrebno provesti test razmjernosti. Smatram da je test razmjernosti pokazao da su ciljevi koje je Grad Zagreb želio postići donošenjem osporavane mjere legitimni, međutim, mišljenja sam da nova mjera nije razmjerna cilju koji se novom mjerom želio postići‘, kazala je sutkinja.

Tom je odlukom Visokog upravnog suda ukinuta jedna od najvažnijih odluka nove gradske vlasti te će oko 5800 korisnika koji skrbe za 21.000 djece nastaviti primati naknadu. Sud je zaključio da se prekomjeran teret stavio na roditelje odgojitelje, da im je premalo vremena ostavljeno na raspolaganju, a i da nisu donesene adekvatne kompenzacijske mjere kojima bi se olakšalo ukidanje mjere roditelja odgojitelja.

Izvor: Sloboda.hr/jutarnji.hr