eu gmo proizvodi u hrvatskoj

Europska unija odobrila je uvoz 19 genetski modificiranih proizvoda, među kojima su 17 GMO proizvoda za ljudsku prehranu, za prehranu stoke i rezano cvijeće.

Među odobrenim GMO proizvodima su oni američkih kompanija Monsanto i Dupont, te njemačkih Bayera i BASF-a. Ovakva odluka Povjerenstva dolazi samo dva dana nakon što je ona predložila novi zakon koji će omogućiti pojedinačnim članicama Europske unije da same ograniče ili zabrane uvoz genetski modificiranih usjeva, čak i ako EU bude odobrila njihovo korištenje.

“Svi GMO proizvodi odobreni danas pokazali su se kao sigurni prije njihovog uvođenja na europsko tržište”, navodi se u priopćenju Europske komisije (EK), i dodaje je da Europska agencija za sigurnost hrane provela testiranja nad tim proizvodima, prenosi agencija France Presse.

Kako se navodi u priopćenju EK, odobreno je deset novih GMO proizvoda, među kojima neke vrste kukuruza, soje, uljane repice i pamuka, kao i dvije vrste karanfila, koji će biti pridodati na postojeću listu EU od 58 dopuštenih GMO proizvoda u ljudskoj prehrani i stočnoj hrani.

Europska komisija je prije dva dana najavila plan koji će omogućiti pojedinačnim članicama Europske unije da same ograniče ili zabrane uvoz genetski modificiranih usjeva, čak i ako EU bude odobrila njihovo korištenje.

Ovaj prijedlog Komisije je, međutim, naišao na oštre kritike skupina za zaštitu okoliša, koje strahuju da će najnoviji propisi zapravo dozvoliti priljev GMO usjeva. Mišljenja u pogledu uzgoja GMO usjeva u Europi su podijeljena, pa tako, dok Britanija snažno podupire njihov uzgoj, Francuska je među članicama koje se tome strogo protive.

U Europi se uzgaja samo jedna GMO kultura, i to Monsantov kukuruz MON810 i to u pet država članica – najviše u Španjolskoj i Portugalu.

EU svake godine uveze preko 36 milijuna tona genetski modificiranog sojinog brašna i soje za prehranu stoke. Unija proizvede samo 1,4 milijuna tona soje na godinu, koja nije GMO jer GMO soja nije odobrena za uzgoj u EU.